СоциализЪмът е жив! Тодоровден в Правец (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Празникът на града през фотообектива на Агнес Методиева

Общество
21:26 - 07 Март 2020
9645
СоциализЪмът е жив! Тодоровден в Правец (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Скара, бира, магнитчета с образа на Тато и знаменца със сърп и чук - добре дошли в Правец на Тодоровден. От незапомнени времена на този християнски празниградът празнува своя събор, където се събират много жители и посетители от близките градове и села. Това е първата събота след Сирни заговезни.

Тържествената програма и тази година започна с празнична архийерейска света литургия, отслужена в манастира "Свети Теодор Тирон". Още в ранните часове на деня започна и ежегодният базар на площада, включващ шарени сергии, троянска керамика, ръчно изработени дървени сувенири, обредни хлябове и традиционните пълнени чушки с боб.

От 11 часа водосвет за здраве и благополучие на площада отслужи Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.

Празничната програма продължи с Танцовия ансамбъл към Читалище "Заря 1895", град Правец. За всички жители и гости, събрали се на площада в този ден, песни и танци под слънчевите лъчи изпълниха народната певица Николина Чакардъкова и Неврокопският танцов ансанбал. Жители и гости на Правец се хванаха на традиционното празнично хоро, за да отпразнуват заедно с веселие този празник.

Историческият музей Правец се включи с представяне на поредната гостуваща тематична изложба. Тази година гостува с изложба Регионалният етнографски музей на открито „Етър”, Габрово. Този път изложбата е много актуална и кореспондира с темата на празника. Надсловът е „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш”. В изложбата са представени над 100 експоната и много архивни снимки от фондовете на музей „Етър”, Исторически музей – Г. Оряховица, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, Музей на народните художествени занаяти и изобразителни изкуства – Троян, Държавен архив – Габрово и сайта LostBulgaria.