Социалните мрежи ще блокират антиваксърски постове

Рестрикциите ще обхванат дори инстаграм, където публикации с хаштагове против имунизациите няма да се допускат

Здраве
12:39 - 11 Септември 2019
2421
Социалните мрежи ще блокират антиваксърски постове

Социалните мрежи ще блокират постове, които са против имунизациите. Такива публикации ще се разпознават по два начина: благодарение на изкуствения интелект и чрез докладване на постове от страна на потребителите, поясни специалистът по дигитален маркетинг Иво Илиев пред Нова телевизия.

"Изкуственият интелект ще търси ключови думи и фрази, но това може да бъде манипулирано, тъй като е важен начинът на изписване. Докладването на новините от потребителите на социалните мрежи също е добър вариант да бъдат намерени такива публикации", обясни Илиев.

По думите му антиваксърите в мрежата са малка група от хора, която се възползва от страховете на останалите. "Профилите не са много, но информацията е голяма".

В студиото на телевизията беше и заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, който подчерта, че е приятно изненадан от инициативата.

"Като практикуващ лекар по никакъв начин няма да се съглася с каквито и да е "анти-ваксините" прояви, а след като има и добронамерени хора, които искат да помогнат да се реши този проблем, аз приветствам идеята", каза той.

Д-р Брънзалов обясни, че осигуряването на ваксина за всички нуждаещи се групи изисква много тежък труд.

"Това е една подигравка с нашия труд, когато хората против ваксините намират какъвто и да е вариант за изява, защото действително е трудно", каза той.

Заместник-председателят на БЛС обяви, че няма промяна в документите за имунизациите на децата в яслите, детските градини и училищата.

"В София се престараха и изпратиха имейли на колегите, че трябва да издаваме бележки  с номера на поставената ваксина и бележка от лекаря, че е поставена. Това е невъзможно да се случи. Ние съхраняваме тази информация, но трудно може да се издаде като документ. Това вече не е необходимо. Документите ще се издават по реда от миналата година", обясни той.

Промените ще засегнат и инстаграм, като там няма да се показват подвеждащи публикации и в секциите Explore, нито при хаштаговете.

Освен това фейсбук ще търси и начини да контрира подвеждащата информация с допълнително разпространяване на коректна информация за ваксините. Компанията казва, че ще продължи да работи в тази посока и ще предприема допълнителни мерки, ако това се налага.