Социалните отнеха трите деца на бедна майка

Цялото петричко село се вдигна на помощ за мизерстващото семейство

Общество
08:34 - 20 Юни 2022
2991
Социалните отнеха трите деца на бедна майка

Социалните служби отнеха трите деца от тяхната майка в петричкото село Кърналово. Причината – потресаващите условия, в които те са били отглеждани. Ужасът на раздялата обаче събуди доброто у местните хора и десетки започват да помагат.

В жестоката хватка на глада и нищетата преди три дни в дома на Марияна пристигат социалните. Натъкват се на полусъборена къща с покъртителни условия за живот, в които е видно, че трите й деца няма как да бъдат отглеждани. 

„Не знам, някой е подал сигнал за извеждане на децата - да се настанят в Петрич, в Център от семеен тип. Знаят кой го е подал сигнала, но не ми казват”, обясни майката на трите деца пред Нова телевизия. 

Социалните нямат друг избор и вземат най-тежкото решение. Марияна трябва да види как децата й напускат скромната семейна къща, за да бъдат настанени в Център от семеен тип в Петрич – далеч от мизерията в родния им дом.

„От доста години нямаме вода. Тук нашите съседи отсреща ни бяха отрязали тръбата навремето, сигурно от 5-6 години нямаме вода. И пускаме от водомера и пълним вода - тенджерата, туби, да перем, да мием чинии. Ток плащаме по 23 лв. най-много, защото имаме само горе ток и долу, където беше печката”, разказва за условията, в които петчленното семейство живеело Марияна.

Всички те спят на две легла. Мебели нямат, единствената им радост е стар телевизор. Бащата на трите деца работи в оранжерия в близко село. Изкарва дребни пари, колкото да оцеляват ден за ден. „Прехранваме се, по някакъв начин се прехранваме. Детски взимам, сега ще пусна документи и за отопление този месец”, казва майката. Сега тя вижда децата си по веднъж дневно. Посещава ги в центъра в Петрич. Обяснява, че те се чувстват добре там.

Семейната трагедия и раздялата на майката с трите й деца разтърсват Кърналово. В селото започва масова организация да се осигурят средства за ремонт на къщата, в която Марияна и мъжът й живеят в момента сами.

„Още първия ден осигурихме дограма на къщата, ламинат, детско обзавеждане, спални и т.н. Все хора от нашето село и от Петрич. Семейната среда е единствената необходима среда за тези деца. В дома могат да се грижат много добре и ние сме убедени в това, защото всеки ден контактуваме с тези хора, но домът и семейството е едно”, категорична е Ваня Попова, която е директор на ДГ „Иглика“ в с.Кърналово.

Сега Марияна живее само за голямата си мечта – да види трите си деца отново у дома. В момента в къщата липсват детско обзавеждане, кухня и спалня. Но има много обич, която Марияна е сигурна, че ще е достатъчна да върне децата й отново у дома.