Социалният министър: Минималната заплата може да се вдигне още веднъж

Инфлацията изяжда увеличението на най-ниския доход, съгласи се Георги Гьоков

Топ
19:13 - 22 Март 2022
2817
Социалният министър: Минималната заплата може да се вдигне още веднъж

Не бих казал, че се е забавило увеличението на минималната работна заплата, въпреки че е по необичайно време. Принципно тя се покачва от началото на годината, но заради политическите събития от изминалата година нямаше как да стане от първи януари и затова с влизането в сила на новия бюджет, ще стане факт. Това заяви в ефира на БНТ министър на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той коментира и възможността за още една актуализация на минималната заплата тази година. "Да, имаше такива желания от страна на синдикатите. Отговорът на държавата е “да“, възможно е, при обсъждане със социалните партньори и при постигане на съгласие да има още една актуализация на минималната работна заплата", каза Гьоков.

Няма как наддаването за втора актуализация на минималната заплата да започне сега. Трябва да се обсъди със социалните партньори, защото както са готови от едната страна (синдикатите) със сметки, така и от другата страна (работодателските организации) са готови със сметките. Едните разглеждат по един начин минималната работна заплата, другите по друг. Интересите трябва да се срещнат.

Възможни са всякакви суми, обясни той. Запитан дали инфлацията вече не изпреварва увеличението на минималната заплата, Гьоков отговори: "Да, така е. Това означава на практика. Въпросът е да не интерпретираме свободно каква е инфлацията”. 

Да, може би са прави синдикатите за 10%-ната инфлация за изминалата година. Това са високи нива на инфлацията. Никой не оспорва това, както не оспорва, че минималната заплата трябва да расте нагоре.