Социалният министър : Никой не прави закон за отнемане на деца

441 бебета са изоставени в родилния дом само за 2018-а, посочи Бисер Петков

Новини
18:41 - 15 Май 2019
2322
Социалният министър: Никой не прави закон за отнемане на деца

Никой не е имал намерение да прави законодателни промени с цел отнемане на деца и такива няма. Направените изменения в някои закони са с цел предотвратяване на изоставянето на деца. Това заяви социалният министър Бисер Петков на брифинг, посветен на нормативните  правила, свързани със системата за закрила на детето, предаде БТА.

Министърът изясни нещата по темата, тъй като се появиха тези, че макар Стратегията за детето да е замразена от кабинета, вече са направени законодателни промени, които да прокарват някои скандални за обществото тези.

Законодателството в областта на закрилата на детето е основана на принципа, че отговорността за възпитанието и отглеждането на децата е на родителите и държавата има ролята да ги подпомага в изпълнение на това задължение, отбеляза Петков. Не се дават допълнителни права на социалните работници да се намесват в семейството, увери министърът.

Той припомни, че с приетия през март Закон за социалните услуги с преходните и заключителните разпоредби бяха променен 26 закона, тъй като със закона за социалните услуги изцяло се промени разбирането за социална услуга. Направените промени в Закона за закрила на детето целят да се усъвършенства механизма и мерките за координиране на институциите за превенция на изоставянето на деца и тяхната реинтеграция в биологичните семейства.

Разписано е как се реагира при риск от изоставяне на дете в родилен дом, като началникът на родилния дом и другите медицински специалисти имат задължението да сигнализират при опасна за детето ситуация.

441 деца са изоставени в родилния дом само за миналата година, каза министърът. Разписани са и действия за превенция на изоставяне на деца с увреждания - как медицинските работници да консултират родителите да поемат тежкия кръст с отглеждането на дете с увреждане.

Социалният министър обясни, че 260 милиона лева са дадени за социални услуги, които чрез държавния бюджет се насочват към общинските бюджети за държавно делегирани дейности. Тезата, че с 260 милиона се финансират НПО е несъстоятелна , увери той.  Някои норми за закрила на децата са на повече от 15 години, припомни Петков.

Председателят на ДАЗД Елеонора Лилова посочи, че отчита притесненията на хората, но всички експерти, които са разписали проекта на стратегия за детето са също хора, които се вълнуват и притесняват за настоящето и бъдещето на децата. "Нито един от тези експерти не е разписвал документ и няма намерение да разписва такъв, в който да се отнемат децата от