Социолог: Оформят се различни алтернативи, но не и нов политически субект

Няма мощна обществена нагласа за предсрочни избори, заяви Геновева Петрова от "Алфа Рисърч"

Политика
19:18 - 23 Септември 2020
3393
Социолог: Оформят се различни алтернативи, но не и нов политически субект

"Ако в началото протестът беше консолидиран около исканията за оставки, вече в последните седмици се наблюдава оформяне на различни политически алтернативи в рамките на отделни групи от протестиращите". Това каза пред БНР Геновева Петрова от "Алфа Рисърч". 

Тя определи първите дни на антиправителствените протести като белязани от анархо-левичарски прояви - бесилки, ковчези, въстания. Петрова обаче подчерта, че в последните дни вече има съществена част от участниците, които заявяват своите намерения, цели и начини за постигането им чрез друг тип действия.

Социоложката коментира, че не се наблюдава пряка индикация за поява на нов политически субект, който да произтече от протеста, но не изключи и такъв вариант, предвид динамиката на ситуацията в страната.

Прогнозата на Геновева Петрова за развитието на протестите не включва прояви на масова радикализация на българското общество.

Според нея политическо ще бъде решението за това дали изборите ще бъдат редовни, или предсрочни:

"Няма мощна обществена нагласа за предсрочни избори", уточни тя, позовавайки се на данни от социологически проучвания.

По думите ѝ изходите от политическата криза са или предсрочни избори, или диалог:

"Президентът е взел страна в тази политическа криза и това затруднява нейното решаване. В някакъв момент обаче няма как да не се стигне до форма на диалог".

Петрова беше категорична, че отговорност на участниците в кризата е нейното разрешаване, а политическото решение е свързано с някаква форма на диалог.

Ситуациите на криза винаги са били много удобни за ДПС, подчерта тя и добави:

"Това, което ДПС се опитва да направи, е да влияе явно или по-малко явно върху изхода на нещата".