Социолог: При предсрочни избори идва нова драма

Топ
11:12 - 08 Август 2020
4181
Социолог: При предсрочни избори идва нова драма

"Всички са наясно, че с раздробени политически сили не може да се направи голяма политическа промяна и това може да доведе до следваща вълна на разочарование”. За потенциалната нова драма съобщи социологът Боряна Димитрова пред Би Ти Ви.

След едни евентуални избори дори двупартийна коалиция може да е невъзможна, така лелеяната преди време широка коалиция ГЕРБ - БСП не минава 50% и бихме имали един нов взривоопасен триъгълник на властта, защото ще е необходима трипартийна коалиция, която няма да е по-малко взривоопасна от сегашния триъгълник на властта, където хората протестират, анализира Димитрова.

Тя коментира различни хипотетични варианти на коалиции след изборите. "Слави Трифонов и БСП - необходим им е трети играч. И с Мая Манолова не правят 50%. А в опозиция тогава остават ГЕРБ, Демократична България, ДПС. Дали такава коалиция би имала достатъчно сили и визия да направи съществени промени? Друга възможна конфигурация: БСП - "Има такъв народ" - Демократична България - смятате ли, че симпатизантите на тези политически сили биха приели такъв вариант? Почти всички заявиха, че не искат коалиция с ДПС, което го обрича в игра извън сцената и пак обвинения в задкулисие", коментира Димитрова.

"Ние нямаме от почти нито една от тези политически сили техните решениия за ключовите въпроси които се поставят на този протест. Как ще се сглобят тези коалиции не зависи само от числата - зависи от това доколко имат допирни точки, или ще бъдат постоянно взривявани отвътре. И за хората, които протестират, и за тези които не протестират, каскада от нови и нови избори и правителства не е добра", добави Димитрова. Според нея във времето, което остава - независимо дали до предсрочни или до редовни избори - са важни две неща: "кръгла, квадратна или триъгълна маса" за изчистване на всички неясноти в изборния кодекс, с машинното гласуване. И второ - да бъдат ясни ключови акценти и послания в програмите. 

Нито протестът се оказа достатъчно силен, така че да вземе бърз, категоричен превес и да постигне исканията си, нито пък правителството се оказа достатъчно уверено в себе си така че или да продължи напред, или да може да води смислен разговор, така Боряна Димитрова коментира изминалите 30 дни на протести.

Тя обясни, че ситуацията изглежда проста - протестът е срещу премиерът Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. По думите ѝ обаче нейното решаване изисква каскада от политически ходове, като всеки един от тях може да отпуши неочакван ефект. “Наблюдаваме един ход напред, един ход назад. Протестът получи доста широка
обществена подкрепа, но той физически през тези 30 дни не беше достатъчно масов. От страна на управляващите наблюдавахме поредица от объркани ходове”, обясни тя.

Според нея няма категоричен победител между протестиращи и управляващи. Димитрова коментира, че ключови политически сили, които имат отношение към протеста, губят обществена подкрепа. По думите ѝ почти всички губят, но не е ясно кой ще е новият лидер, който ще предложи политически решения.