Социология: 51% от българите искат единна Европа срещу войната

ЕС
11:31 - 24 Февруари 2023
2157
Социология: 51% от българите искат единна Европа срещу войната

Повече от половината българи (51%) смятат, че Европа трябва да действа единно срещу всяка агресия и война. Според 48% е необходимо Европейският съюз да изгради стратегия за превенция на подобни военни конфликти. Това показват данните от експресно проучване на „Алфа Рисърч“, съобщиха от социологическата агенция. Допитването е по повод една година след началото на войната в Украйна.

Националното представителното проучване на „Алфа Рисърч“ е проведено в периода 18 – 22 февруари сред 900 пълнолетни граждани от цялата страна, интервюирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

Допитването показва, че за българите най-важните уроци, които трябва да научим, са за необходимостта от общи единни действия, както на Европа, така и вътре в България.

Общо 43% от анкетираните заявяват, че е належащо българските партии и институции да изработят единна позиция към войната и санкциите срещу Русия. За 40 на сто България трябва да диверсифицира енергийните си доставки, за да не бъда зависима от Русия.

Европа трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна, за да не се разпространи войната и в други държави, смятат 31 процента от респондентите.

Едва 9 на сто смятат, че европейските страни трябва да отстъпят пред правото на силата и да изпълнят исканията на Русия.

В годината, през която Европа и светът преживяваха шока от нападението на Русия над Украйна, станахме свидетели на безпрецедентни промени – в международните отношения, в солидарността между страните, в съпричастността на обикновените граждани, в преосмислянето на понятията за сигурност и гаранции за мир, коментират социолозите от „Алфа Рисърч“.

БТА припомня, че на 24 февруари 2022 година руският президент Владимир Путин обяви военно нахлуване в Украйна от север, изток и юг. Москва нарича това "специална военна операция".