Социолози: ГЕРБ бие БСП със 7% при избори днес

Слави Трифонов и негова партия остават под чертата за влизане в НС

У нас
13:17 - 14 Януари 2020
2053
Социолози: ГЕРБ бие БСП със 7% при избори днес

Ако днес имаше парламентарни избори, ГЕРБ отново щеше да е първа политическа сила с подкрепата на 35,5 на сто от избирателите срещу 28,2% гласове за БСП. Това сочи проучването на социолозите от "Барометър България", проведено след празниците. Трета политическа сила остава ДПС с 11% електорално одобрение, а общо формациите от т.нар. "малка коалиция" на Обединените патриоти биха взели също 11 на сто от вота.

Шоуменът Слави Трифонов и негова партия обаче не биха влезли в Народното събрание, защото биха събрали едва 3,6% от избирателите. ДБ също би останала под чертата с едва 3,2 на сто.

Преобладаващата част от анкетираните от социолозите оценяват положително икономическата обстановка в страната, макар че не биха се отказали от увеличение на личните си приходи. Позитивната оценка за развитието на България намира отражение и върху политическите им пристрастия и стабилната подкрепа към управляващата коалиция. 54,3% са заявили, че са доволни от икономическия климат и възможности в България. На противоположно мнение са 35,7%, според които икономическата ситуация в България е негативна, а 10% не могат да преценят.