Социолози: Хората гласуват основно с машини

Над 20% вземат решението или в последния ден, или в последните дни

Новини
17:30 - 02 Април 2023
2671
Социолози: Хората гласуват основно с машини

Избирателната активност към 16 часа е 26.5%, сочат данните на “Тренд”. Много леко нагоре - няма сериозна активизация. Това съобщи Евелина Славкова в „На фокус“. 

'„Хората гласуват основно с машини, но и гласуването на хартия също не е за подценяване. Ще бъде интересно в демографските разбивки от кои партии са решили в последния момент да се активизират и да гласуват и доколко кампанията им е повлияла. Има интрига и няма нищо сигурно в тези избори. Надяваме се в 20 ч. да можем да обявим победителя, а не да са много близки резултатите“, посочи още тя.

Първан Симеонов от „Галъп“ посочи, че активността се движеше като миналия път през деня, следобед изглежда, че е по-висока.

„Вероятно това е свързано с различната степен на мобилизация. Някои електорати държаха да гласуват по-рано. Досега доста повече се гласува с машина. Над 20% вземат решението или в последния ден, или в последните дни. Май пак изборите ще се решават в последния момент. В социалните мрежи текат лъжливи данни. Призовавам избирателите да не им вярват, а да проверят социологическите агенции“, коментира той.

По думите му на много места има резултати, които ще разберем чак в паралелното броене. 

Репортер на Lupa.bg, зачислен в една от големите столични секции в центъра на града установи същото - масиран вот с машини пред този с хартия при съотношение от 10:1. Урните до обяд бяха много по-пълни с разписки от апаратите, отколкото с надиплените и иначе добре сгънати стари интегрални бюлетини.