Социолози очакват балотажи в голяма част от общините

Ще се води битка не само между сегашните управляващи и опозицията, но и между партньорите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Новини
11:40 - 10 Септември 2023
2157
Социолози очакват балотажи в голяма част от общините

Местните избори наближават, а там ще се води битка не само между сегашните управляващи и опозицията, но и между партньорите от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България". Това прави изхода от вота трудно предвидим, а вероятно ще има отражение и върху управлението на държавата.

Властимащите се сблъскаха и с предизвикателства около щетите след пороя по Южното Черноморие и войната по пътищата.

„За проблеми като войната по пътищата трябва да се подхожда системно – целенасочени и последователни усилия за постигане на целите, които биха направили нещата по-добри в очите на хората. Системни усилия не виждаме. Виждаме реакции на събития“, коментира пред бТВ социологът Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

„Не очаквам да спрат да прехвърчат искри между управляващите.

Видяхме през лятото управленската програма на правителството, но формата за взаимодействие между партньорите е спонтанна, нямат коалиционно споразумение. До местните избори не очаквам да има „разглобяване на сглобката“. След местните избори ще можем да коментираме как ще се развият отношенията между тях“, добави тя.

„В много по-голяма част от общините можем да очакваме балотажи.

С малки изключения ще има спечелени кметски мандати на първи тур. Ще има фрагментирани общински съвети и необходимост от съставяне на мнозинства“, обясни Геновева Петрова.

„Проблемите не са вследствие на управлението през последните три месеца, а се наслояват в обществото през годините.

Те са свързани с тежка институционална недостатъчност.

Все пак това е тест за властта. Видяхме опитите за превенция по пътищата. Този политически сезон не очакваме да бъде гладък. Има несигурност какво предстои, какви ще бъдат отношенията между играчите  и местните избори“, коментира друг социолог - Добромир Живков от "Маркет линкс".

„Ние се фиксираме върху местните избори, но коалицията ще окаже влияние върху кампанията. Тя няма да бъде толкова изострена. Няма да има гръмогласно празнуване на победителите. Вероятно ще има преразпределение на местата в големите градове. Вероятно ГЕРБ ще загуби в част от големите градове. Знаем, че все още не са обявени кандидатите на много места.

В общи линии сценарият е, че ще има разместване в някои от големите градове,

но въпросът е каква ще е реакцията от ГЕРБ-СДС. Мисля, че ПП-ДБ ще работят за запазване на коалиционния формат. ГЕРБ защитава интересите си през медийни скандали и забележки, които се решават не в установен формат“, допълни той.