Софи Маринова пред Lupa.bg: Тия българи малко да мирясат

Побоищата в Габрово са лошо нещо, и мен са ме нападали по участия, призна ромската перла

Изповеди
19:28 - 13 Април 2019
28932
Софи Маринова пред Lupa.bg: Тия българи малко да мирясат

„Тия българи малко да мирясат. Побоищата в Габрово са лошо нещо, ама защо все ромите са виновни? Ако се бяха ступали трима-четирима от града, нямаше да влезе дори в новините, ама нали има и цигани – стана скандал”.

Така фолкдивата Софи Маринова коментира пред Lupa.bg ексцесиите в Града на смеха, породени от мелето над продавача в местен магазин Венцислав Иванов, което спретнаха трима роми в неделя - братята Йордан и Петко Асенови и техният племенник Никола Монев.

„Ама не може така – все циганите! То и аз съм нападана по участия, какво да правя, да ходя по телевизиите да се оплаквам ли? Трябва да сме малко по-умни, да не вярваме на всичко, дето го дават по телевизора. Не искам да живеем в злоба, аз искам мир и любов да има, не войни”, философства ромската перла.

Според нея обществото е фокусирано върху нейния етнос винаги в негативен план. „Само циганите ли са лоши? Циганите ли окрадоха България, те ли правят големите банкови фалити или пък голямата корупция? Не може ромите да са толкова лоши, не е хубаво това”, отсече фолкпевицата с уникален глас.

Попитана за съвет как да се тушира напрежението, Софи предложи да направи концерт в Габрово, на който цигани и българи да танцуват и пеят, вместо да се млатят като животни.