София без нощен градски транспорт до края на април

Общество
16:15 - 24 Януари 2022
1601
София без нощен градски транспорт до края на април

Транспортната комисия към Столичния общински съвет прие удължаването на преустановяването на нощния градски транспорт до края на април.

Решението бе взето с оглед на удължената епидемична обстановка, високата заболеваемост и мерките във връзка с нея. Според вносителите Карлос Контрера и Зафир Зарков, които са председател и зам.-председател на транспортната комисия, с пускането на експлоатация на нощните автобусни линии от следващия месец ще се генерира голямо разходно перо, поради ниската натовареност на линиите, предвид мерките, но и заради слабото им транспортно търсене, както и продължаващата тенденция за покачване на цените на горивата и консумативите.

Според общинския съветник Борис Бонев обаче неглижирането на темата с нощния градски транспорт е тенденция. По негови думи гражданите очакват алтернатива на такситата, чиито тарифи скочиха в началото на годината.

Освен това той посочи, че въвежданите мерки няма да имат действие чак до края на месец април и хората трябва да имат възможност да се възползват от тази услуга по-рано.

По думите на Бонев 30 хил. души са се подписали за интегрирането на нощния градски транспорт като част от транспорта на столицата и не трябва той да бъде третиран като отделна услуга.

Той бе подкрепен от колегата си Андрей Зографски, който упрекна председателят на транспортната комисия Карлос Контрера в “неспособност за решаване на проблемите на града”. По негови думи не се обръща никакво внимание на градския транспорт и се наливат пари в него без никакъв план за развитие.

В крайна сметка предложението за удължаване на преустановената работа на нощния градски до 30 април се прие с 10 гласа “за” и 2 “против”. Предстои то да бъде гласувано на заседание на Столичния общински съвет.