София е добавила 460 души към статистиката "положителни" с антигенни тестове

Всеки ден в столичните поликлиники лъсват по средно 92 души, които не влизат в официалните данни

Общество
14:56 - 19 Ноември 2020
4305
София е добавила 460 души към статистиката "положителни" с антигенни тестове

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи по-рано днес на брифинга в здравното министерство, че цели 29% от антигенните тестове за коронавируса, провеждани от последните 5 дни в града, са били позитивни. При около 1600 души, минали през поликлиниките за времето от отварянето на специализираните кабинета, това означава около 464 души или към 92 души всеки ден, които са дали положителен резултат, но не се записват в официалната статистика на Единния информационен център. Припомняме, че той отразява единствено резултати от PCR-пробите, взети в лабораториите в страната. 

Шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов също призна, че картината за броя на реално болните от коронавируса у нас (носители и със симптоматика) е скрит именно заради антигенните тестове. Според него голяма част от позитивиралите се отказват да се подложат на PCR-тестове, което ги изключва и от карантинните методи. 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обаче обясни, че засега властта нямала намерение да включи в официалната бройка заразени онези, дали положителен резултат от антигени. Мотивът - често давали фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Производителите на антигенните китове обаче дават над 95% достоверност. В социалните мрежи вече се надига бунт срещу решението на министъра, като се настоява и т.нар. "бързи" назофарингеални проби да влязат в статистиката, за да се добие представа за реалния мащаб на епидемията от COVID-19 у нас.