София е на дъното сред евростолиците, но си я харесваме

Икономика
12:15 - 14 Октомври 2020
4788
София е на дъното сред евростолиците, но си я харесваме

Повечето софиянци смятат града си за прекалено шумен, с мръсен въздух, неподходящ за живот на възрастни хора и млади семейства с деца, недоволни са от общинската администрация, нямат доверие на съгражданите си и се страхуват да се разхождат нощем сами. Въпреки това те си харесват града и твърдят, че животът им се е подобрил с сравнение с преди пет години, сред най-доволните от градския транспорт в Европа са, смятат финансовото си състояние за добро и че лесно могат да си намерят работа. Това стана ясно в ежегодния доклад на Европейската комисия за качеството на живот в европейските градове, който бе представен в Брюксел във вторник.

Освен София в доклада, представен накратко от еврокомисаря по регионалното развитие Елиза Ферейра, е включен и Бургас. Крайморският град се нарежда около средата на класацията по повечето показатели.

Най-задоволени от живота в своя град са жителите на Копенхаген, Стокхолм, Цюрих, Гданск, Брага, Осло, Хамбург, Рен и Кардиф – между 98 и 87 на сто от тях. На дъното са Белград, Палермо, Атина, Истанбул, Скопие, Тирана, Неапол, Рим и унгарския Мисколс. Около 84 на сто от софиянци са доволни от града си.

Доволни от работата си са повечето жители на проучените градове, като най-много си харесват работата жителите на Германия, Швейцария, Австрия, Чехия и Словакия, а най-малко – в Гърция, Италия, Унгария и Испания. В София и Бургас това важи за около 65-72 на сто от хората.

София е на предпоследно място и по мнението на хората, че градът е добро място за живот на възрастни хора. 44 процента смятат така, докато на същото мнение са 99 на сто от хората в първенеца по този показател – датския град Олборг. Но като цяло докладът сочи, че в европейските градове 24 на сто от хората, които се пенсионират, предпочитат да се преместят на по-спокойно и по-зелено място.

Българската столица е в долната част на класацията като град, добър за живот на млади семейства с деца. 60 процента от жителите смята така, докато на същото мнение за своя град са 99 на сто от хората в Глазгоу, Лайпциг и Кардиф, сочи още европейският доклад.

София е в челната десетка по използване на градски транспорт. 55 на сто от хората казват, че се возят на градски автобус, трамвай или тролей. На първо място по този показател е Лондон, където 59 на сто от жителите ползват градския транспорт. На дъното е Подгорица – едва 24 на сто от хората там се качват на обществени возила. Ката цяло проучването сочи, че делът на жените, учащите и пенсионерите в градския транспорт е по-висок.

Българската столица е на дъното и по брой велосипедисти – на предпоследно място с 8 на сто каращи колелета, докато на върха е Грьонинген с 42 на сто от населението велосипедисти, следван от Амстердам и Копенхаген с 40 и 37 на сто велосипедисти. В Бургас велосипедистите са около 14 процента. Като цяло младежите от 15 до 24 години използват дойно повече велосипеда като средство за придвижване.