София е в епидемия от COVID-19

Включват всички болници в столицата в лечението на инфекцията

Общество
10:42 - 22 Октомври 2020
4123
София е в епидемия от COVID-19

До понеделник всички болници в София трябва да обезпечат с техника и персонал коронавирусна зона. Днес предстои да бъде издадена заповед за това. Хоспитализацията трябва да бъде правена след триаж, за да не се допуска преекспониране и излишно вкарване в болници. Това съобщи шефът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев. 

Той разкри, че служителите на дирекцията изнемогват и има забавяне в проверките и установяването на контактните лица. 

A здравният министър проф. Костадин Ангелов забрани всички отпуски на директори на болници. "Няма как да спечелим битката, ако генералите не са си по местата. Всички", нареди той. И добави: "Нека лекарите, сестрите и санитарите да бъдат спокойни, това не се отнася за тях - всеки, който е на предела на силите си, има право да си почине", уточни министърът. 

Иначе в София се наблюдавала успокоителна тенденция - въпреки огромния брой нови случаи, повечето били с лека симптоматика на COVID-19. Д-р Пенчев очерта и друга - на заразяване предимно на работното място, което означава и че не се спазват т.нар. 3Д - дезинфекция, дисциплина и дистанция. 

Училища с позитивни ПСР в столицата до момента са дали 114 ученици и 49 учители. Тези цифри водят до карантиниране на над 3500 души. 

7 са потвърдените деца с коронавируса и 26 учители в детските градини. 

Снимка: Агнес Методиева