София гласува в 1600 секции

У нас
17:11 - 30 Март 2023
862
София гласува в 1600 секции

В над 1600 секции ще се гласува в София на предсрочните парламентарни избори на 2 април, съобщиха за БТА от районните избирателни комисии (РИК).

София е разделена на три многомандатни избирателни района (МИР) – 23-ти, 24-ти и 25-и, като всеки един от тях обхваща по осем административни района. 

В 23-ти МИР, който включва районите „Изгрев“, „Красно село“, „Лозенец“, „Младост", „Панчарево“, „Студентски“ и „Триадица“, секционните избирателни комисии са 603, от които шест са подвижни и 24 - служебни, каза за БТА Полина Витанова, секретар на 23-та РИК. Избирателите са над 400 хиляди. Машини ще има във всяка секция с изключение на една - в село Плана, каза Витанова.

В 24-ти МИР се включват районите „Възраждане“, „Искър“, „Кремиковци“, „Оборище“, „Подуяне“, „Сердика“, „Слатина“ и „Средец“. Там ще има 499 секции от тях шест служебни - в лечебни заведения и в Централния затвор. Подвижните секционни избирателни комисии ще са шест. Машини ще има във всяка секция, с изключение на една, казаха от 24-та РИК.

Към 25-ти МИР спадат административните райони „Банкя“, „Връбница“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Люлин“, „Надежда“, „Нови Искър“ и „Овча Купел“. Избирателите са около 350 хиляди души, които ще могат да гласуват в общо 505 секции. От тях четири ще са подвижни и осем служебни в лечебни заведения, съобщиха за БТА от 25-та РИК.

БТА припомня, че на 2 февруари тази година със свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК) определи броя на мандатите в многомандатните изборни райони за изборите за народни представители. Мандатите са определени въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни към 7 септември 2021 г. (последното национално преброяване), предоставени от Националния статистически институт.

Според решението на ЦИК най-много мандати в цялата страна осигурява 23-ти район в София - общо 19 мандата, 24-ти МИР - 13 мандата, а 25-ти МИР - 14 мандата.