София Лорен- една икона на 88 г.

Култура
17:02 - 20 Септември 2022
6024
София Лорен- една икона на 88 г.

Днес иконата на италианското кино София Лорен става на 88 години. Въпреки преклонната си възраст тя продължава да изглежда блестящо. Само преди две години тя се снима във филма "Животът напред".

София Вилани Шиколоне е родена в Рим, но израства в предградията на Неапол, отгледана единствено от майка си. Момичето е толкова слабо, че съучениците й я наричат "клечката".

"Юношеството ми избуя със закъснение. На 15 години се оказах в пищно и слънчево тяло, пълно с обещания и живот", разказва София Лорен в биографията си "Вчера, днес и утре". Майка й я окуражава да отиде в Рим, за да бъде забелязана.

На 16 тя пристига в столицата, а след нея и сестра й Анна Мария. След като печели конкурси за красота, София успява да пристъпи в света на киното, където получава няколко малки роли под псевдонима София Ладзаро.



София Ладзаро става София Лорен през 1952 година по време на снимките на "Африка под моретата", след като е наречена така от продуцента на филма. Това е стартът на кариерата на тази щедра и слънчева красота, следват роли на пищни жени от народа, както в "Златото на Неапол" на Виторио Де Сика.

В този период тя среща продуцента Карло Понти, който е по-възрастен с 20 г. от нея, женен и баща на две деца. Любовта им остава тайна в една страна, в която разводът е забранен. Но страстта побеждава: през 1957 те бягат в Мексико, където получават развод и разрешение да се оженят.

Любовта на София и Карло въпреки това е обречена на изгнание. При завръщането си в Италия, те са преследвани от правосъдието. Това е началото на американската кариера на София Лорен и на международната й слава. Първото й признание идва с филма "Черната орхидея" на Мартин Рут през 1958.

През 1960 г. двойката се завръща в Италия. Както се очаква, двамата са изправени пред правосъдието и бракът им е анулиран две години по-късно.

Междувременно София Лорен триумфира в "Чочарка", друг филм на Виторио Де Сика. Ролята й редом до Жан-Пол Белмондо й носи вълна от награди, сред които за женска роля в Кан и "Оскар" за най-добра актриса. Тя продължава сътрудничеството си с Виторио Де Сика с "Бокачо 70", както и "Брак по италиански" през 1964.

За да се ожени за София, Карло Понти постига споразумение с първата си жена, Джулиана Понти. Тримата заминават за Франция, където разводът е разрешен, и стават френски граждани. Така Карло и Джулиана могат да сложат край на брака си през 1965 година. На следващата двамата със София се женят за втори път в Севр, близо до Париж.

В Женева се ражда първият им син, Карло Младши. На 29 декември 1964 г., бебето е представено на пресконференция в учебната зала на болницата, в която майката е изкарала на легло за задържане почти цялата си бременност.

Двамата имат и втори син - Едуардо, роден през 1973 година.

Актрисата признава, че мрази салоните за красота и прави маникюра и косата си сама. Изключение допуска само, когато е на снимачната площадка.