София на косъм от екокатастрофа

Изхвърлиха 10 тона токсични смоли в полето край столицата, търсят поръчителя на гнусното изпълнение

Общество
12:15 - 18 Септември 2022
7903
София на косъм от екокатастрофа

Контейнери, съдържащи опасна за здравето смола, бяха открити изхвърлени в поле край София. Сигнал подали жителите на столичния квартал “Димитър Миленков” и само бързата намеса на властите е предотвратила екокатастрофа с феноли. 

Не е ясно колко са контейнерите, но по първоначални данни става въпрос за около 10 тона токсични материали. Варелите са били със знак за опасност. Жителите на близкия квартал са подали сигнал до 112.  

"В контейнерите имаше огромно количество смола, която е особено вредно и опасна за здравето на хората и излъчва фенол", казва за Би Ти Ви началникът на "Аварийно звено" към Столичната община Красимир Димитров.  

Смолата се използва при обработката на камъни, след това фирмите би трябвало да я дадат за депониране, за което се плаща. Практиката обаче е добре позната - за да не плати въпросната фирма намира хора с каруци, които извозват отпадъка срещу символични суми. Къде ще го изхвърлят преценяват каруцарите.  

"Различни хора с камиони и с каруци са изсипвали точно тука, на това място и на още две на територията на София", добавя Димитров.  
 
По последни данни каруцарите са установени, но възложителят на деянието продължава да се издирва. Варелите ще бъдат транспортирани до склад, а оттам дадени за унищожаване. Опасността за хората в близост е предотвратена, успокояват от институциите.