София ни е Бевърли Хилс: Имот в полите на Витоша се продава за 10 млн. евро

Луксозното жилище се предлага от американски сайт, в който се твърди, че това е най-скъпото жилище в България

Общество
15:30 - 19 Август 2023
10197
София ни е Бевърли Хилс: Имот в полите на Витоша се продава за 10 млн. евро

Къща с двор и басейн за 10.5 милиона евро (11.4 милиона щ.д.) е най-скъпият недвижим имот в България, който се предлага на пазара.

За него разбираме от американския сайт за луксозни недвижими имоти Mansion Global като брокерът уверява, че имението не отстъпва на тези от Бевърли Хилс.

Къщата се намира в София, без да е посочено в коя част на столицата. От снимките е видно, че е в полите на Витоша, разкрива СЕГА. 

Разположен на три етажа и на близо 21 000 квадратни фута (близо 2000 кв. метра), затвореният имот е олицетворение на лукса, посочва брокерът в кратко видео. "Това модерно имение със стъклено покритие, изглежда сякаш е прясно извадено от Бевърли Хилс, но всъщност е на около 6600 мили оттам -  в София, столицата на Бълария", казват от Mansion Global.

Във видеото се дава кратка информация за София (включително и къде се намира България), предимството на столицата да е в близост до планина и до чист въздух, както и емблематични сгради в центъра на града. 

Осемцифрената сума не е изненадваща, като се има предвид, че ръстът на цените на имотите в България превъзхожда европейските си съседи, се посочва във видеото. През третото тримесечие на 2022 г. България е отчела 14.6% ръст на цените, надминавайки жилищните пазари в Испания, Франция и Италия.

По данни на консултанските компании ръстът на цените на жилищните имоти у нас през 2022 г. е над 18%. За последните 10 години недвижимите имоти са поскъпнали с 50%.

Цените на жилищата у нас в масовия и в по-високия клас жилища са задържали нивата си към края на първото полугодие, сочат данни на български консултантски компании. В София търсенето през второто тримесечие е било ориентирано към по-големи апартаменти с цел за живеене. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни апартаменти, по възможност завършени и обзаведени, сочат наблюденията на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

По нейни данни цените се задържат на високи нива, като средните за двустаен апартамент са между 1600 и 1800 евро на кв. м, а за тристаен – между 1500 и 1700 евро на квадрат. Стойностите варират в широк диапазон в зависимост от района, в който се намира имотът, и състоянието му. В центъра и широкия център цените започват от 1800 евро на кв. м, а средната цена в идеалния център е около 2500 евро на кв. м в зависимост от местонахождението на имота и характеристиките му.