София отличи Лили Иванова, тя пее в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Естрадната прима е носител на Голямата награда на Столична община за ярки постижения в областта на културата

Топ
22:30 - 17 Септември 2019 (обновена)
4424
София отличи Лили Иванова, тя пее в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Естрадната прима Лили Иванова е носител на тазгодишната Голяма награда на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Призовете бяха раздадени тази вечер в Народния театър "Иван Вазов". 

В Деня на София с призове бяха отличени редица културни дейци. Лили Иванова не дойде да получи лично наградата си от кмета Йорданка Фандъкова, тъй като по същото време имаше концерт в Античния театър в Пловдив. Именитата певица благодари за отдадената чест със специално видео обръщение.

Наградата на журито отиде при Милко Лазаров, режисьор на „Ага“ – българския филм, който България предложи за „Оскар“. Той бе номиниран в категорията „Кино“, но там превес взе фестивалът за документално арт кино „Мастър ъф арт“. Найо Тицин, негов организатор, заяви в краткото си благодарствено слово, че се чувства неловко да приеме наградата в подобна конкуренция „от световна величина“, пише "Площад Славейков".

Наградата на журито отиде при Милко Лазаров, режисьор на „Ага“

Водещите на церемонията диригентът Максим Ешкенази и актьорите Юлиан Вергов и Ана Пападополу припомниха на публиката още две годишнини – освен, че през 2019-а се навършват 140 г. от обявяването на София за столица, отбелязваме още и 120 г. от рождението на големия композитор Панчо Владигеров, както и 90 г. от рождението на Йордан Радичков.

По повод годишнината на Владигеров, обявеният днес за почетен гражданин на София Веско Ешкенази поздрави публиката с произведение на композитора.

Заедно с „Кантус фирмус“ Софийска филхармония бе отличена за откриващия концерт на фестивала „Европейски музикален фестивал“ с музика на композитора и солист Марио Хосен.

Иван Теофилов стана лауреат за литература

Иван Теофилов стана лауреат за литература за книгата „Гласът на тишината“. Скулпторът Павел Койчев бе отличен в категорията „Визуално-пластични изкуства“ за изложбата си „Градината на тревата“ в галерия „Райко Алексиев“.

„Критика и журналистика“ отличието отиде при Теодора Димова за „публикации в областта на културата“ за ежеседмичните ѝ колонки в „Портал Култура“. Наградата ѝ връчи Тони Николов, член на журито и главен редактор на сайта. 

Скулпторът Павел Койчев бе отличен в категорията „Визуално-пластични изкуства“


Стефан Мавродиев бе призьор в категорията „Театър“. Наградата му бе връчена за представлението „Аз, Фойербах“ в Младежки театър „Николай Бинев“. Признанието го „свари неподготвен“, но 75-годишният артист все пак успя да се пошегува с публиката и пожела на всички „да сме като столицата – да растем, но да не стареем“.

В „Съвременни пърформативни и мултижанрови изкуства“ отличието отиде у Венелин Шурелов – за изложбата „SubHuman Theatrе“ в галерия „Кредо Бонум“.

Стефан Мавродиев стана призьор в категорията „Театър“

Реконструкцията на сграда с музей към Боянската църква в детска градина – проект, започнал през 1985 г., донесе на автора си Пеньо Столаров отличието за „Арихетектура“. За танц бе отличена трупата на Балет „Арабеск“ за премиерните спектакли The Bingo Project, „Нощите“, „Следобедът на един фавн“ и „Опера diva“.

Дони пя за Деня на София, а Максим Ешкенази дирижира оркестъра

В „Художествената фотография“ призната бе изложбата „Тодор Славчев – фотоархив“ и нейният съставител Яна Узунова. Във „Фолклорни сценични изкуства“ отличен бе Недялко Недялков за множеството му концерти, проекта „Балканска Носталгия” и CD албумите „GloBalKan Wonder Wheel“, „The Spirit of Bulgarian Traditions“ и други.

Снимка на Лили Иванова: Агнес Методиева