София - първият град на Балканите с водороден автобус

Актуални новини
13:53 - 17 Юни 2024
1260
София - първият град на Балканите с водороден автобус

София е първият град на Балканите, в който гражданите ще могат да се възползват от тази нова технология - водороден автобус. От вторник до 20 юни, включително, всеки един столичанин или гост на града ще може да се вози на водородния автобус по линия 9.

Това съобщи заместник-кметът по транспорт в Столична община Илиян Павлов „Много се радвам, че от София започват „Дните на водородната електромобилност“ в България и за пореден път София се доказва като пионер на такива инициативи, на новите технологии, на технологиите, които правят нашия град по-чист, по-зелен и даваме поле на развитие на точно такива технологии, които може би са фундамент на бъдещето“, каза Павлов.

 

Столичният кмет с план за 1 млрд. лв. за обновяване на градския транспорт

Заместник-кметът по транспорт призова гражданите на столицата да се качат във водородния автобус, когато го видят. „Пробвайте го да видите, че всъщност той не се различава по никакъв начин от останалите автобуси като комфорт, като издръжливост“, добави той и посочи, че единствената разлика е, че излиза само вода от ауспуха, както и че вози безплатно. 



 

По думите му ръководството на София продължава да доказва, че работи за подобряване на качеството на въздуха. „Миналата седмица обявихме инвестиционна програма за 1 милиард лева за нови 500 превозни средства“, припомни Павлов и използва момента, за да обяви, че новите тролейбуси ще бъдат по нов вид технология, която е хибридна, така че те ще могат да се зареждат докато пътуват от инфраструктурата на тролейбусната мрежа.Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова каза от своя страна, че гражданите ще имат уникалната възможност да се возят във водороден автобус, както и да тестват първата водородна кола в България, закупена по проект на Центъра за компетентност „Хитмобил“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие за периода 2014-2020 г. по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.