София под блокада: Стотици протестират за "Натура 2000"

Общество
19:45 - 25 Юни 2020
4911
София под блокада: Стотици протестират за "Натура 2000"

Стотици столичани се събраха на протест в защита на природата и срещу решението за отслабване на зоните за защита на "Натура 2000". Шествието тръгна от бул. "Витоша" и стигна до църквата "Св. Неделя" с искане за незабавни оставки и станалите традиционни възгласи "Искаме природа, не искаме бетон", видя репортер на Lupa.bg.

Демонстрацията продължава към главния вход на Народното събрание. 

Надсловът на шествието е "Долу ръцете от морето, планините, реките и горите" има и в редица градове в цялата страна - София, Бургас, Варна, Благоевград, Пазарджик, Ботевград, както и в Карадере. Различни природозащитни организации и граждани са недоволни от законовите поправки, внесени от бившия екоминистър Нено Димов и веднъж върнати от премиера Бойко Борисов, но отново са на дневен ред с мотива, че е необходим нов подход за управление на екологичната мрежа "Натура 2000".

Според природозащитниците измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и напълно ще ликвидират екологичната мрежа "Натура 2000". Една от спорните поправки изключва българските учени от процеса на управление на защитените зони.

Снимки: Lupa.bg