София получава и язовир "Огняново"

ВиК холдингът възлага проект за ремонт на "Бели Искър"

Топ
21:41 - 14 Октомври 2020
4015
София получава и язовир "Огняново"

София получи още един язовир за питейни нужди - “Огняново”. В сряда Министерският съвет възложи на “Български ВиК холдинг” да направи ремонт и да осигури възможност за пречистване на водите.

Това бе поискано от столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на кризата с водата в Перник, както и да бъде направен ремонт на язовир "Бели Искър".

Миналата седмица правителството прехвърли “Огняново” за управление на новото държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири”.

Министерството на икономиката пък трябва да прехвърли средства към Столична община, за да започне изграждането на реверсивна връзка между язовирите “Бели Искър” и “Искър” - посредством "Малобучинския водопровод" и пречиствателна станция "Бъкстон".

Правителството най-накрая изпълнява и второто желание на общината - ВиК холдингът трябва да възложи изготвянето на проект за ремонт на "Бели Искър".

Ще бъде изградена и пречиствателна станция за питейни води и нов магистрален водопровод до Пречиствателна станция за питейни води „Панчарево". Съоръжението ще бъде свързано към водоснабдителната система на Столична община (Чепински ринг), след извършиването на прединвестиционно проучване от Столична община, като то ще бъде финансирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.