София посреща Брус Дикинсън на Колодрума в Борисовата градина

Британският рок певец ще представи соловия си албум The Mandrake Project, преди него ще подгрее българската група Caliberty

Култура
14:55 - 15 Юли 2024
9195
София посреща Брус Дикинсън на Колодрума в Борисовата градина

София посреща британския рок певец Брус Дикинсън на Столичния Колодрум на 16 юли, където той ще представи новия си солов албум The Mandrake Project. Музикантът включи и България в турнето си с концерт на Арена София.

След като през септември Брус Дикинсън изненада целия рок и метъл свят като обяви предстоящ солов албум и дати за турне в целия свят. Първият сингъл от The Mandrake Project ще бъде „Afterglow of Ragnarok“ – очаквано драматично и епично парче, което запознава феновете не само със звученето на албума, но и със завладяващия разказ, който е в основата на соловия албум.

Песента излезе на 1 декември на колекционерска 7-инчова плоча, към която има и комикс в осем страници. Сингълът включва и оригиналната соло демо версия на Дикинсън на песента „If Eternity Should Fail“, която се появява за първи път в албума The Book Of Souls на Iron Maiden през 2015 г.

Във феноменална група на Брус Дикинсън участват китаристът Рой Зи, барабанистът Дейв Морено, басистът Таня О'Калахан и маестрото на клавишните инструменти Мистерия.

Дикинсън споделя: „Този албум беше много лично пътуване за мен и съм изключително горд с него. Рой Зи и аз го планирахме, писахме и записвахме в продължение на години и съм много развълнуван, че хората най-накрая ще го чуят. Още по-развълнуван съм от перспективата да изляза го представя с тази невероятна група и на живо! Видно е, че ще свирим на колкото се може повече концерти, на колкото се може повече места, за колкото се може повече хора!"

The Mandrake Project е седмият солов албум на Дикинсън и първият му след Tyranny Of Souls през 2005 г.

Концертът на Брус Дикинсън е част от SOFIA SOLID. Организаторите уточняват, че събитието ще се проведе на открито, в Борисовата градина – името на мястото е Арена София (столичен колодрум). Не бъркайте локацията със зала Арена София (бившата “Армеец”) – SOFIA SOLID няма да се проведе в зала. Входът за достъп до Арена София се намира откъм стадион “Българска армия”.

Вратите на 16 юли, вторник, отварят в 19:00 часа за всички посетители. Преди Брус Дикинсън, в 19:30 на сцената ще забият Caliberty. Членовете на групата са Джейми Рашед (вокал), Алекс Валериев (китари), Антон Tonzy Пиперов (бас китара), Алекс Ван Лазаров (барабани). От бандата твърдят, че за музиката им са повлияли класици като Led Zeppelin, Whitesnake, Aerosmith, както и по-модерните The Winery Dogs, The Dead Daisies и др.

Пол Брус Дикинсън e роден на 7 август 1958 г., в Уърксоп, Англия. Той е рок певец, авио-пилот, радио водещ, DJ, историк, телевизионен водещ, фехтовач, продуцент, пивовар, писател, композитор и текстописец. Известен е най-вече като вокалиста на хевиметъл иконите Iron Maiden. Според All Music Guide Дикинсън е „най-приветстваният и най-запомнящият се вокалист, роден от Новата вълна в британския хевиметъл“.

Първоначално участва в група наречена Styx (1976) (нищо общо с американската група със същото име), а след това се присъединява към Speed (1977 – 1978). Когато групата се разпада, Дикинсън се присъединява към Shots и остава с тях до лятото на 1979 г. Тогава се присъединява към Samson и от 1979 до 1981 работи с тях. Както и в Samson така и в другите групи, в които е взимал участие Брус се е водил под псевдонима „Bruce Bruce“. През 1982 записва заедно с Iron Maiden емблематичния „The Number of the Beast“. С този албум се раждат и легендарните както за Iron Мейдън, така и за метъла песни "Run to the Hills", „The Number of the Beast“ и класиката „Hallowed Be Thy Name“.

Дикинсън напуска Iron Maiden през 1993 г. и започва солова кариера. Сега вече може да записва музика по-различна от прогресив звученето на Maiden. През 1999 г. се завръща в Iron Maiden и още е с групата. Независимо от тях обаче издава и самостоятелни албуми.

"Бях на 13, когато за пръв път чух албума на Deep Purple „In Rock“ и бях направо зашеметен! Чух го да свири от нечия стая един ден и отидох и казах „Еййй, какво е това?“. Те ме погледнаха надменно и казаха "Това е „Child in Time“ на Deep Purple. Нищо ли не знаеш?". Но аз бях прекалено учуден, за да ми пука. Първият албум, който си купих, беше „In Rock“ на Deep Purple. Целият беше надраскан, но аз мислех, че е върхът", споделял е Брус Дикинсън.

На 4 юни 2007 г. Брус в състава на Iron Maiden той изнася концерт на Стадион Локомотив в София. На следващия ден 5 юни 2007 г. певецът прави демонстрационен полет и учебно катапултиране на тренажор на руски самолет Миг-21 на летище край Пловдив.