София Прайд дари 5000 лв. на Украйна за легализиране на гей браковете

Сумата е била събрана по време на традиционния парад в столицата през лятото

Свят
15:16 - 14 Септември 2022
2827
София Прайд дари 5000 лв. на Украйна за легализиране на гей браковете

София Прайд и фондация GLAS подкрепи Киев Прайд с дарение от 5000 лв. в борбата им за по-добър живот за ЛГБТ хората в Украйна и узаконяване на еднополовите партньорства в страната.

Сумата беше събрана по време на София Прайд 2022 и първото издание на стендъп комеди шоуто „Смей се с GLAS”, организирано от фондация GLAS.

Всеки посетител на София Прайд имаше възможност да помогне на Киев Прайд със закупуване на тематичен коктейл или бургер от Скаптобар, под името Freedom, както и брандирани продукти от информационния център на Прайд.

Преди месец Киев Прайд стартира петиция за узаконяване на еднополовите бракове в Украйна. Това предполага промяна в конституцията, което заради войната е на практика невъзможно. Въпреки това, президентът Володимир Зеленски реагира положително и

отговори с възможността за въвеждане на гражданско партньорство за двойки от един и същи пол.

„Благодарим на нашите приятели от София Прайд за ангажираността и подкрепата. Нашата битка е двойна – за свободата на страната ни и за достойния живот на всички ЛГБТИ хора в нея”, благодари Лени Емсън, изпълнителен директор на Киев Прайд.

„В разкъсаната от войната Украйна всеки ден може да последен и еднополовите двойки заслужават възможността да изградят официално признато семейство и имат същите права като останалите двойки.

„Липсата на правна защита на еднополовите двойки е болезнен проблем във всички държави от Източна Европа, в които този въпрос все още не е решен. Заради войната в Украйна обаче, въпросът е особено остър“, коментира допълва Симеон Василев от фондация GLAS и София Прайд. „Надяваме се, че тази малка помощ ще помогне на Киев Прайд в извоюването на по-достоен живот“.