София празнува с DJ в метрото, музеите и зоопаркът – без вход

Топ
09:31 - 17 Септември 2020
2777
София празнува с DJ в метрото, музеите и зоопаркът – без вход

Жителите на столицата празнуват днес Деня на София навръх честването на Вяра, Надежда и Любов. Заради коронавируса тази година няма да има официални тържества. Ще има обаче други празнични събития.

Общинските музеи и столичният зоопарк ще работят с вход свободен.

С безплатен достъп за посетителите ще са Регионален исторически музей – София, музеят под базиликата „Света София“, парк-музей „Врана“, както и Софийска градска художествена галерия.

В историческия музей гражданите и гости на София ще могат освен постоянната експозиция да разгледат и пет изложби както и монетното съкровище от площад „Света Неделя“.

Обектите ще работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, относно недопускане разпространението на COVID – 19.

Музеят за история на София с две инициативи

Две инициативи е подготвил музеят за Деня на София - 17 септември. Като нов експонат в постоянната експозиция тогава ще бъде представено монетно съкровище, открито през 2015 г. при разкопките на площад “Света Неделя”. То е едно от най-големите, намирани досега при археологически разкопки в България.

Съдържа 2976 сребърни денарии от I в. пр. Хр. до III в. сл. Хр. Върху гърнето, в което са съхранявани монетите, е написано името на последния притежател на имането - Селвий Калист.

Тази година за празника музеят е поканил за свои гости хора с увреден слух. Те ще присъстват на премиерата на специален филм, в който на жестомимичен език е разказана историята на музея и е представена постоянната му експозиция. Проектът е част от новата образователна програма на музея за деца с увреден слух.

Негов инициатор е музейният педагог Станислава Митова. “Идеята се зароди след едно посещение в музея на хора със слухови проблеми. Бях много емоционално засегната и си помислих, че трябва да се направи нещо специално, което да стигне до голяма аудитория. И така музеят се заслуша в жестовете”, разказа тя.

DJ парти в метрото

Музика на живо, диджей пърформанс и театър на движението са само част от изненадите във флашмоб културния проект, организиран от Националния център за иновации и дигитални изкуства за Деня на София.

Мотриса от третия метродиаметър ще бъде оборудвана с озвучаване, осветление и украса, за да стане сцена за изява на млади артисти в извънпиковите часове в ранния следобед и след 19,30 ч на 17 септември.

SOUND UNDERGROUND ще се състои за първи път в България. Акцията е вдъхновена от подобни прояви като Tram Party, Tram Session и Subway Drum в Лондон, Хон-конг, Токио, Берлин, Ню Йорк, Варшава и Будапеща.

Целта на инициативата е да изненада и зарадва столичани и гостите на града с добро настроение в празничния ден. В мотрисата зад пулта ще застанат DJ VLD и Disco Manga.

Събитието се осъществява със съдействието на Столичната община, а домакин и съорганизатор е “Метрополитен” ЕАД.

На всеки пробег по маршрута от “Красно село” до “Хаджи Димитър” музиката ще се променя от трап през хип-хоп, BG поп, изпълнения на живо с акомпанимент от китара и саксофон, стрийт танци, пантомима, до теххаус бийт.

По случай празника ще бъде показан и документалният филм “Кметът” за живота на инж. Иван Иванов – най-дълго управлявалия кмет на София през ХХ в. Прожекцията ще е в Дома на киното от 18,30 ч, а по БНТ 2 ще се излъчи в 19,30 ч.

Танцов спектакъл и карнавално шествие пък ще има в парка “Заимов” от 18 ч.

Заради пандемията тази година празникът ще мине без церемония по връчване на наградите на София за ярки постижения в областта на културата в Народния театър. Лауреатите ще бъдат показани във филм, който БНТ1 ще излъчи в 22 ч. Снимките са правени в Софийската градска художествена галерия и в Столичната библиотека. Любопитното е, че за първи път наградата на журито ще бъде връчена за социална кауза. Става дума за хора и екипи, имали много активна роля в извънредната ситуация у нас в подкрепата на софиянци в тежкия момент.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

ще представи изложбата „Рилският водопровод“, посветена на празнуващия град. В нея е обърнато внимание на водоснабдяването на столицата от началото на 20-ти век.

В градинката пред Националната библиотека пък любимите на поколения деца герои от книгите на италианския писател Джани Родари – Лукчо, Джелсомино, Дон Домат, Принц Лимон и много други, ще оживеят пред малки и големи. Празникът освен за София е и по случай 100 години от рождението на писателя и 20 години от създаването на Учебен комплекс „Джани РоДари“.