София ще изчезне при дъжд като в Царево

Виновникът за кражбата на баластра от река Вит, за кризата за вода в Своге, наводненията по Стряма и изтровената в 7 реки риба продължава да е зам.-министър, недоумява Димитър Куманов от Сдружение "Балканка"

Актуални новини
12:00 - 10 Септември 2023
8761
София ще изчезне при дъжд като в Царево

Срещу природата не можем да се борим и не може да предотвратяваме подобни бедствия. Това, което можем да правим е първо да се молим на Господ и второ да взимаме мерки, с които да се намаляват щетите и да няма повече жертви при такива случаи.

Това изисква подготовка от страна на държавата и промяна в начина на мислене не само на управляващите, но и на всеки отделен човек, който първото му нещо, ако живее до река, е да отиде и да си изхвърли всички боклуци там.

Това казва Димитър Куманов от Сдружение "Балканка” пред Фрогнюз.

Според него в момента има действащи планове за управление на риска от наводнения, които се търкалят от 8 години. Мерките, които са предвидени в тях са смешни, от миналия век, като предлагани корекции на реки, нови диги, удълбаване на корита и т.н. Тези стари планове за управление риска от наводнение все още действат, трябваше да имаме нови, които да са в сила от началото на 2022 година, но МОСВ ги възложи на Световната банка, по нареждане на Бойко Борисов и досега няма нищо готово черно на бяло.

От “Балканка” предложихме да се чисти два пъти годишно дъждовната канализация на градовете, там където я има,

казва още Димитър Куманов. В София, откакто Йорданка Фандъкова е кмет, дъждовната канализация не е поглеждана. Задръстена е, запушена тотално, тя можеше при наводнение да поема сериозна част от водите и да ги изкарва от града, сега в момента не поема нищо. Преди 4-5 години имаше едно наводнение в София, което беше от порядъка на само 30 л. на кв.м и столицата се беше удавила почти. Сега ние говорим за валежи, които са с по 300 литра и нагоре.

Ако се случи такъв дъжд като по Южното ни Черноморие, София буквално ще изчезне.

Ние с планиране и оценяване не можем да предотвратяваме нищо. Това, което можем, е да намаляваме щетите и да търсим начин да няма жертви.

Чухме, че МС е създал комисия за изследване на това, което се е случило, а този, който оглавява комисията — заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров е идеолог на всичко онова, което се е случило през последните 15 години с реките.

Това е човекът, който беше разпоредил да се отхвърлят всички предложени мерки за плановете за управление на риска от наводнение,

недоумява Куманов. Според него именно Петър Димитров е човекът, който стои зад кражбата на баластрата на река Вит за магистрала “Хемус”. Тогава той е бил шеф на Басейнова дирекция “Плевен”, организатор на прикриването на тази кражба, сега той сам себе си ще търси, за да намери кой е виновен. Искам да кажа, че от средата на август миналата година досега, се случи кризата за вода в Своге, изцяло от човешка намеса. Получи се наводнението по поречието на река Стряма, само през последния месец в България в 7 реки всичката риба беше отровена и този човек продължава да е министър с ресор води.