София си връща "Маймунарника" и още три имота

Общество
20:23 - 25 Юни 2019
6209
София си връща "Маймунарника" и още три имота

Столичната община ще си върне контрола над имотите “Маймунарника”, “Веселото село”, автокъщата “Капитолия” и още един парцел в Борисовата градина. Смяната се налага по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова. Досега четирите имота бяха управлявани от общинското дружество “Софийски имоти”.

В доклад до Столичния общински съвет, който ще бъде разгледан в четвъртък, Фандъкова предлага имотите да преминат на директно управление от общината чрез общинското предприятие “Паркове и градини”, което отговаря за поддръжката на Борисовата градина.

Четирите поземлени имота - кръгло кафене “Кривите огледала”, детски кът “Водно каналче”, велописта и “Трите дансинга”, са с общо 16 008 кв. м площ. На два от тях са “Веселото село” и “Капитолия”.

Фандъкова напомня, че след нейна проверка през 2017 г. “Софийски имоти” е прекратило договорите за наем на земята и е задължило наемателите да предадат обратно имотите. За изградените на тях сгради - “Веселото село” и “Капитолия”, са издадени заповеди за премахване. И двете обаче се обжалват, като засега само за автокъщата има решение на първа инстанция, което е в полза на общината.

“Категоричното ми мнение е, че целесъобразно и законосъобразно е цялата територия на парка да бъде управлявана от Столичната община. Това решение кореспондира напълно и със започналата процедура по приемане на устройствен план на “Княз - Борисовата градина”, пише Фандъкова в доклада си до съветниците.

Тя напомня, че целта на приемането на план на най-големия столичен парк е запазването му и недопускане на ново строителство, тъй като в него има терени, станали частни преди 15-20 г. “В периода 1997 - 2005 г. знакови места от Борисовата градина са продавани, заменяни и апортирани в смесени търговски дружества.

Припомнянето на фактите е ключово както за приемане на настоящото решение, така и с оглед на обсъждането на устройствения план”, добавя Фандъкова. И припомня няколко решения на СОС - от 2002 г. за апорт на “Кривите огледала” и продажба на сградата. Със същото решение СОС апортира в акционерно търговско дружество къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър, които от години стоят заключени. През 1999 г. пък с приватизацията на “БКС - Средец” частен става и имотът с ресторант “Тенекиите”, а през 2001 г. “Софийски имоти” заменя терена под ресторанта срещу 2 апартамента на вече приватизираното “БКС - Средец”. През 2005 г. той е продаден на “Телекомплект”. С подобни решения частни стават пицария “Ариана”, близо 35 000 кв. м в “Погребите” - заменени за 42 жилища, други 10 дка - срещу 10 апартамента и доплащане от 85,60 лв. разлика в оценката на заменените имоти. Последният сега е собственост на “Литекс пропърти”.

Преди дни Фандъкова поиска преработване на проекта за план, чието последно обществено обсъждане е днес. Кметът е срещу предвидените в проекта възстановяване на сградата на Климатичното училище, местенето на конната база и игрищата на “Спортна София”, нов “Музей за зелена памет” и др. Фандъкова настоява в плана да влезе и територията около р. Аджибарица, граничеща с парка