София вече има улици „Проф. Иван Апостолов“ и „Проф. Петко Венедиков“

Поставиха табели с имената на видни български юристи

Новини
13:39 - 03 Октомври 2023
2188
София вече има улици „Проф. Иван Апостолов“ и „Проф. Петко Венедиков“

Поставиха табелите на улиците с имена на видни български юристи, за които Столичният общински съвет (СОС) взе решение през изминалия работен сезон.

Председателят на СОС Георги Георгиев припомня, че зад инициативата в районите “Искър” и “Младост” да бъдат именувани улици на проф. Иван Апостолов и проф. Петко Венедиков са застанали съветници от различни политически групи: Ботьо Ботев, Милка Христова, Диана Тонова и Васко Тодоров, Михаил Петров, Карлос Контрера, Борис Милчев  и Методи Лалов.

Георгиев написа във фейсбук профила си: „Да даваме имена на улиците в града не е просто административно задължение на общинския съвет. Така улесняваме адресната регистрация на живеещите на тези улици граждани и регистрацията на фирмите“.

Той припомня, че

Проф. Иван Апостолов е сред водещите имена в плеядата от блестящи български юристи. Той е един от най-видните автори на действащия и днес Закон за задълженията и договорите от 1950 г. Автор е на множество книги сред които са “Правни сделки с действие върху чужд правен кръг”, “Правни основи на адвокатската защита” и учебния курс “Облигационно право. Обща част”, който е актуален и днес. Той е изтъкнат адвокат и арбитър с изключителен международен авторитет.

Проф. Петко Венедиков е автор на 9 книги, 11 учебници, както и на множество студии и статии, представляващи ценни изследвания и към настоящия момент. Освен юридически трудове, издадени са и неговите “Спомени”, съдържащи картина на академичния живот на Юридическия факултет на Софийския университет и на българската действителност от неговото време.