София все по-скъп град, вече е №90 в света

Париж, Хонконг и Сингапур са №1, най-евтин е Каракас

Новини
12:11 - 19 Март 2019
3879
София все по-скъп град, вече е №90 в света

Рязкото покачване на цените в София, което столичани и гости на града усещат лично по джоба си в последните месеци, е уловено и от статистиката. От 119 място, София скочи на 90-то в класацията за най-скъп град в света, оповестена във вторник, 19 март. Лидери са Париж, Сингапур и Хонконг, които са най-горе в стълбицата, предаде Би Би Си. Трите града едновременно заеха първото място сред общо 133 населени места. 

Френската столица миналата година бе на второ място.Градът на модата Париж е в челната десетка от 2003 г. и е „изключително скъп“. Една вечеря в среден ресторант за двама в центъра на града струва над 100 евро, без излишества, а средната цена на дамска подстрижка е 119,04 долара. „Европейските градове имат по-високи цени за домакинство, лична грижа и в категория забавление“, отбелязва авторът на доклада Роксана Славчева.

От четвъртото място нататък в класацията са Цюрих, Женева, Осака, Сеул, Копенхаген, Ню Йорк, Тел Авив и Лос Анджелис.

Най-евтиният град е венецуелската столица Каракас, където едно кафе струва $0,62. Преди него са Дамаск и столицата на Узбекистан Ташкент. 

София е стигнала до 90-та позиция заради увеличението на цените на хранителни стоки, комунални услуги и на забавленията. В последните години цените в българската столица непрекъснато галопират нагоре, а цената на чаша кафе в заведение в центъра на града е близо 3 лева /около 1,50 евро/.