Софиянци се мъчат с новите билети, Борис Бонев им е виновен

Хиляди псуват младия съветник, предложил да се премахне картата за една линия

Общество
09:18 - 06 Януари 2023
32294
Софиянци се мъчат с новите билети, Борис Бонев им е виновен

Сериозна критика срещат новите правила за пътуване в столичния градски транспорт. Голяма част от пътниците още не са запознати с тях, а задължителното валидиране на картите предизвика сериозен отпор, особено сред гражданите от третата възраст. Вместо кметицата Йорданка Фандъкова обаче, хиляди обвиняват независимия общински съветник Борис Бонев за неразборията.

Жителите и гостите на София недоволстват в профила на Центъра за градска мобилност във Фейсбук по различни причини  - от блокирали валидатори до невъзможност на възрастни хора да се справят с модернизацията. Има и глоба от 3 лева за невалидиран документ, което е различно от тази за без билет, която от Нова година е 40 лева.

Сериозно недоволство среща решението на Столичния общински съвет да премахне месечните абонаментни карти за една линия на градския транспорт. Пътници негодуват, че с новите превозни документи ЦГМ не предлага алтернатива, а призовава към разсрочено плащане на карта за всички линии срещу 370 лв. В сайта Петиция.com вече е отворена подписка ЦГМ да възобнови продажбата на картите.

Независимият общински съветник Борис Бонев от „Спаси София”, който предложи премахването на картата, още през лятото призова да се купуват годишни карти за транспорта дори да не ни трябват постоянно. По този повод сега отнася хиляди псувни.

Според Бонев целогодишният документ бил win-win за всички: пътуваме за лев на ден, намаляваме търговския дефицит на България, подобряваме екологията и градската среда.