Софиянски атакува Фандъкова: Защо сега вдигате данъците?

Столична община действа по комунистически - дайте да вземем парите от хората, за да ги преразпределим

Политика
09:16 - 30 Ноември 2019
5117
Софиянски атакува Фандъкова: Защо сега вдигате данъците?

Бившият кмет на София Стефан Софиянски атакува Столична община и обяви, че няма никакво опрадвание за вдигането на някои местни данъци. С промени в наредбата за местните данъци и такси частично увеличение на налозите предлага кметът на София, Йорданка Фандъкова. То засяга данъка за автомобили, който плащат техните собственици, както и данъка за придобиване на имущество, който засяга основно сделките с имоти и автомобили. Общо от увеличението на двата данъка общината очаква да получи 37 млн. лв. повече през следващата година.

„Ако имаш такива намерения, ако си честен или да употребя тази глупава дума прозрачен, която сега е много модерна, към избирателите и съответно към софиянци, такива неща се правят навреме. Ще напомня, че госпожа Фандъкова освободи Минко Герджиков именно заради такова качване на данъци“, заяви Софиянски в интервю за Радио „Фокус“.

„То си има принципи на управлението. Централизирането – това е форма на централизация. Ти взимаш парите на хората, които правят някаква сделка без да повишаваш качеството на услугата, взимаш ги тези пари и ги преразпределяш. Преразпределението на тези 37 млн. ти ги вадиш от хората, ти им ги взимаш, вместо хората да си ги харчат и да увеличават потреблението, и да увеличават стандарта си на живот. Ти ги взимаш и ги разпределяш еднолично и казваш – аз смятам, че те трябва да отидат там. Това са всички признаци на ляво управление, на силна централизация“, коментира бившият служебен премиер.

Според Стефан Софиянски преди да качиш тези данъци първо трябва да подобриш инфраструктурата, с нея ще се качи цената на имотите, а чак след това и данъците. „Това е пътят. А не да вземеш пари от хората и да казваш: аз тях след това ще преразпределя. Абсолютно некоректни са ходовете и неоправдани спрямо нас софиянци, казвам го категорично. Предполагам, че госпожа Фандъкова не е инициаторка, независимо, че те я слагат нея на амбразурата, предполагам че това е на стария нов общински съвет. Защото въпреки всички обещания, общинският съвет е абсолютно един и същ. Това е, отново подчертавам, това е едно ляво комунистическо мислене – дайте да вземем парите от хората, за да можем ние да ги разпределяме. Колкото повече пари им вземем, толкова повече ще имаме ние и ние ще определяме. Оставяйте парите на хората, ако искате градът да е добре“, посъветва Софиянски, който управлява столицата 10 години.

"Качвайки данъка на употребяваната кола, ти атакуваш направо всекидневието на хората. Той си е направил една сметка, направил си е една стратегия. Ти направо му казваш: дай пари, защото ти си направил някога грешна стратегия. Не. Ограничи достъпа. Ето ти начин. Ограничи достъпа до центъра. Както е в Лондон, както сега и в Берлин, или потърси такова решение, ако тази компонента е. Но при всички случаи аз не чух да се обясни, освен с колите, по какъв начин ще се борим срещу замърсения въздух.

Ти трябва да излезеш с комплекс от инициативи там, където можеш да участваш директно – участваш директно, отделяш пари от бюджета и казваш: аз съм дал от бюджета тези и тези средства, сега идва ред и на вас, и на вашия принос – от 2022 г. ви казвам, че правете си сметка дотогава, имате време, мислете за автопарка. Ако искате да имате по-ниски данъци, купувайте си по-нови коли. Не го намирам за напълно оправдано, но поне е по-морално от това през ноември месец да кажеш – от 1 януари ти качвам данъка. Още повече, че само преди месец си бил в кампания и не си обелил дума за това", каза някогашният градоначалник.

Според него трябва да се направяят реформи в посока данъчните постъпления, които се събират от общините – да останат директно в общината. "Сега какъв е пътят на данъците? Общината ги събира, трансферира ги в Министерството на финансите и то тръгва да ги разпределя обратно и да връща на общините, и разбира се, чрез делегирани бюджети, чрез други схеми тук вече играе и субективният елемент. Правилното е, което би насърчило и общинарите да имат по-голяма събираемост е: примерно 20% от данъците, които се събират, да не минават пътя до централния бюджет и да се връщат, а да останат в общината. Ето това е данъчна реформа, към това трябва да се стремим. По този начин трябва да търсим увеличаването на данъците, а не случайно през ноември месец за следващата година. Смятам го, отново казвам, и за слабост като визия за работата като кмет. Дори ако общинския съвет повдигне въпроса, ти трябва да си първия, който с тези, с други аргументи да кажеш: не, недейте", даде своето мнение Стефан Софиянски.