Софиянски за Хекимян: Един сериозен журналист не търси кметското място

Зеленски тръгна от съвсем друг сектор, но Антон не може да постигне същото, категоричен е бившият градоначалник

Политика
16:58 - 30 Септември 2023
5188
Софиянски за Хекимян: Един сериозен журналист не търси кметското място

На балотаж ще отиде Вили Лилков, но е трудно да се каже кой ще се изправи срещу него. Хекимян може би няма да е слаб кмет, но партията, която го издига, е слаба. Знаем всичките ѝ провали, както и процентът от населението, което я подкрепя. Един сериозен журналист няма да търси кметското място. Зеленски също тръгна от съвсем друг сектор, но Хекимян не може да постигне същото. Това каза бившият кмет на столицата Стефан Софиянски за "Офанзива с Любо Огнянов".

"Не е въпросът да спечелиш изборите, а след това как работиш. Да покажеш алтернатива на това, което е било досега. Когато спечелих изборите, Жан Виденов обяви София за синьо гето. Като съм се кандидатирал кмет на София, имах точно такива амбиции, не съм смятал столицата за трамплин към други позиции. Сегашните кандидати имат амбициозни изявления и може би имат и други стремежи", обясни той. 

По думите му Васил Терзиев не е логична дясна кандидатура. "Не виждам логиката и капацитетът, когато не си бил сериозен администратор, инженер или икономист, изобщо не практикуващ в публичния сектор, да отиваш в общината. В нея трябват хора, които са имали обществени ангажименти и са специалисти в поне една от тези области", смята Софиянски. 

Според него Вили Лилков има две големи предимства пред останалите кандидати. "Работил е в общината дълго време, също така е изключително съвестен и познава проблемите на столицата. Професионално е най-добре подготвен. Освен това, ако някой се идентифицира със "Синя София" от 1995 г. - това е Вили Лилков. София е ясно изразено двуполюсна - дясна и лява, но ГЕРБ разми нещата", сподели той. 

Софиянски разказа и случка от своя престой като кмет на София. "Бяха ми се обадили от една малка фирма за обществена поръчка на бул. "Мария Луиза". Как с шест души ще направят ремонт? Проверявахме фирмите и капацитета им. Спечелиха други с по-добри възможности. Отделните фракции в Общинския съвет имат различни интереси, задачата на кмета е да постигне баланс", отбеляза бившият градоначалник на столицата.