Софийска филхармония почита Никола Гюзелев

Диригент на концерта в памет на маестрото е Серджо Олива

Култура
14:08 - 19 Юни 2019
2121
Софийска филхармония почита Никола Гюзелев

Голям концерт в памет на незабравимия бас Никола Гюзелев ще се състои в зала „България“ на 23 юни от 19 ч. В него ще участват Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор със своите солисти, а диригент ще бъде италианският маестро Серджо Олива.

Сопраното Цветелина Василева, мецосопраното Мариана Пенчева и басът Георги Киров ще пеят на концерта, посветен на маестрото. В програмата са включени откъси от любими опери на Верди, Пучини, Бизе и др. 

На 23 юни в зала "България" ще се състои и връчване на Международната награда "Никола Гюзелев" за оперно-изпълнителско и изобразително изкуство. На церемонията ще бъдат наградени Цветелина Василева, Георги Киров и сценографа Любомир Йорданов (1934-2012). 


Големият оперен певец Никола Гюзелев е роден в Павликени на 17 август 1936 г. Още първите години от живота му са белязани със знака на музиката и живописта. Започва да пее от съвсем малък. В същото време осъзнава, че притежава и друга дарба - на художник. През славната си кариера Никола Гюзелев пее на най-големите оперни сцени като "Ла Скала" - Милано, "Щатсопера" - Виена, "Щатсопера" и "Дойче Опер" - Берлин, "Ковънт Гардън"- Лондон, "Гранд Опера" - Париж, "Болшой театър" - Москва, "Метрополитън опера" в Ню Йорк и много други. 

Никола Гюзелев е носител на най-високи отличия на България, Италия и целия оперен свят. През 2016 г. по повод 80-та годишнина от рождението му в БАН е учредена Международната Награда "Никола Гюзелев" за оперно изпълнителско и изобразително изкуство. 

Международната награда на името на Маестро Никола Гюзелев се връчва на талантливи оперни певци и диригенти, както и талантливи художници-сценографи, доказали с работата и постиженията си високото ниво на своето майсторство и талант. Наградата се връчва в рамките на престижни певчески и културни форуми на всеки две години, в страната и чужбина.