Софийска филхармония учи децата как да си направят музикални инструменти

Култура
11:45 - 16 Юли 2021
2652
Софийска филхармония учи децата как да си направят музикални инструменти

Софийската филхармония подготвя на 18 юли, неделя, в прохладното пространство на Парк-театър "Борисова градина" специална изненада за най-малките си почитатели - артистично ателие, в което децата ще се научат как да си направят сами музикални инструменти.

Музикантите от ударната група на националния оркестър ще демонстрират, че музиката е навсякъде около нас, стига да можеш да я чуеш. Ателието започва в 10 ч., а веднага след това - в 11 ч., малчуганите ще чуят и образователния концерт "Приказка за перкусиите". Концертът е част от детската програма на филхармонията "Фортисимо". 

Специални гости на концерта са Адриана Николова-Печенката - световен шампион по бийтбокс, и актьорът Петко Венелинов, добре познат от театралната сцена, киното и от сериала "Скъпи наследници". Сред публиката ще бъде и тригодишната дъщеря на Петко, която вече знае как да държи палките за барабаните на татко.

"Маргита обича много да си играе с купички и чинийки като всяко малко момиченце. Но често ги кара да "пеят", както тя сама казва, като ги удря и барабани по тях. Тя е доста ритмична и даже понякога й се получават интересни неща. А и е дете на двама ритмични хора - майка й пее великолепно, а аз свирех на барабани в гимназията", разкрива Петко Венелинов.

В програмата на концерта децата ще чуят любими мелодии в неочаквани аранжименти и ще научат кой е българинът, по чиито учебници учат всички перкусионисти в света.

Освен с традиционните ударни инструменти, музикантите от перкусионната група на Филхармонията планират да спечелят децата и с онези инструменти, които пресъздават звуци от всекидневието и дори имитират животни. Малчуганите ще чуят лъвски рев, славейче, дори и страшни гръмотевици.