Софийска опера почита Камен Чанев с "Аида"

Култура
12:45 - 21 Април 2021
561
Софийска опера почита Камен Чанев с "Аида"

Премиерата на безсмъртното произведение на Джузепе Верди - операта „Аида“ се е състояла за първи път в Кайро  на 24 декември 1871 година. Оттогава изминават 150 години, но творбата на Верди е в репертоара на всички театри по света.

Първоначално египетският вицекрал Исмаил паша предлага на Верди да напише химн в чест на откриването на Суецкия канал – събитие, което е отбелязано и с откриването на нов оперен театър в Кайро, но композиторът не проявява особен интерес към предложението му. След като на 1 ноември 1869 г. новата опера е открита с постановката на „Риголето“, египетският владетел е решен да поръча ново оперно произведение, чиято световна премиера да се изравни с блясъка на новооткрития оперен театър. Така се ражда „Аида“.

В операта Аида звучи класическият Верди: тя е разказ, чиято динамика се задвижва от любовта на едно човешко същество към друго, прекършена от заобикалящия ги свят.

Представлението на 24 април се посвещава на Камен Чанев - световноизвестен тенор и почетен член на Софийската опера. На тази дата в ролята на Аида ще се представи сопраното Таня Иванова, дългогодишна спътница в живота на рано отишлия си от този свят, незабравимия Камен Чанев. 

На 23 април от 19 часа в „Аида“ участват:

Петър Бучков, Гергана Русекова, Габриела Георгиева, Мартин Илиев, Ангел Христов, Кирил Манолов ,  Ангел Антонов, Станислава Момекова

Следват:

24 април от 19 часа участват:

Димитър Станчев, Виолета Радомирска /за първи път в ролята на Амнерис/, Таня Иванова, Костадин Андреев, Светозар Рангелов, Веселин Михайлов, Ангел Антонов, Силвана Пръвчева

25 април от 16 часа участват:

Петър Бучков, Гергана Русекова, Радостина Николаева, Мартин Илиев, Ангел Христов, Кирил Манолов, Ангел Антонов, Станислава Момекова

Диригент на трите представления е Евънс-Алексис Крист. Той вече е работил с над 50 оркестъра и оперни театри, включително концерти с Немския симфоничен оркестър в Берлин, Симфоничния оркестър на Зюдвеструндфунк (Щутгарт), Симфоничния оркестър на "Хесишер рундфунк" (Франкфурт), Бременската филхармония, Симфоничния оркестър на Мюлуз, Филхармоничния оркестър на Люксембург и гостувания в Театър Аалто Есен, Държавния театър във Висбаден, Държавната опера в Хановер, Държавния театър в Касел, театъра в Бон, Националния театър в Манхайм и театъра в Санкт Гален и др.

В края на ноември 2020 Евън-Алексис Крист дебютира в Софийската опера и балет с новата постановка на Пламен Карталов на "Електра" от Рихард Щраус.