Софийска опера посреща 2021-ва с бляскав Новогодишен концерт (СНИМКИ)

Зрителите се включиха в празничната атмосфера, тактувайки с аплодисменти и заливайки с възгласи на благодарност всички участници в спектакъла

Култура
11:03 - 31 Декември 2020
4765
Софийска опера посреща 2021-ва с бляскав Новогодишен концерт (СНИМКИ)

Дългоочакваният традиционен новогодишен концерт в Софийската опера ощастливи вярната публика на това свещено изкуство. Присъствалите на първия от обявените три Новогодишни концерта за дълго няма да забравят тази паметна вечер, съобщиха от водещата културна институция в България.

Началото бе завладяваща документална филмова ретроспекция на създаването на българската опера, представени бяха първопроходците, първите изпълнители и организатори на оперните представления до учредяването на Софийската опера и без изключение видяхме любимите образи на най-именитите родни оперни и балетни звезди. А докато звучеше текстът към тази документална импресия, оркестърът на Софийската опера ритуално изпълни величавата „Рапсодия Вардар“ под диригентството на Борис Спасов.

След което последваха още шестнадесет прояви на най-изтъкнатите оперни и балетни артисти на първия ни оперен театър. Като начало се насладихме на „Полонез“ от „Лебедово езеро“ на П.И. Чайковски в изпълнението на Франческо Конджусти и балета на Софийската опера.

След това прозвуча арията на Принцеса де Буйон от оп.“Адриана Лекуврьор“ изпълнена вдъхновено от Виолета Радомирска. Въздействащо и артистично Веселин Михайлов изпълни куплети на Ескамилио от опeрата „Кармен“ на Ж. Бизе с участието на мъжки хор.

Особено впечатляваща беше сцената с матадорите от „Травиата“ на Дж. Верди, съпроводени от солистите на балета Румен Бонев и Дебора Тошева. След това дойде ред на дуета на Джоконда и Лаура от „Джоконда“ на Ам. Понкиели, изпълнен така емоционално от Габриела Георгиева и Гергана Русекова! В този момент си помислихме колко ли оперни театъра по света разполагат с такива талантливи артисти!

Силно присъствие показа Бисер Георгиев, завладял залата в изпълнението на „Рондо на Мефистофел“ от „Фауст“ на Ш. Гуно, също съпроводена сцена от мъжкия хор. Силвана Пръвчева, която се превъплъти в ролята на Амелия Грималди от Вердиевата опера „Симон Боканегра“ показа във вокалността на дъщерята на Симон Боканегра , изящество и вкус.

Нашият именит тенор Мартин Илиев отново впечатли с арията на Андре Шение от едноименната опера на У. Джордано. И тогава сцената бе отново завладяна от Радостина Николаева и Виолета Радомирска, които заслужиха спонтанните аплаузи за изпълнението на дуета на Норма и Адалджиза от „Норма“ на Белини.

Звездите на родния балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев за пореден път демонстрираха своя изумителен талант, постигайки върховно хореографско изкуство в тяхното „Адажио“ от балета „Корсар“ на А. Адам. След тях Диана Василева сякаш надмина себе си във филигранното изпълнение на арията на Лакме от едноименната опера на Л. Делиб.

Нещо повече от атракция бе „Персийски танц“, изпълнен от Кристина Чочанова-Иванова, по композицията на Й. Щраус. А Радул Роглев и Венера Христова изиграха наистина приказно „Фрагмент“ от балета „1001 нощ“ от Ф. Амиров.

Радостина Николаева и този път бе недостижима в изпълнението й на арията на Ла Вали от едноименната опера на А. Каталани. След нея бяхме завладяни от арията на лейди Макбет, която с поразителна емоционалност изпълни Габриела Георгиева.

Във финала на този фееричен новогодишен спектакъл се насладихме на любимите ни „Валс“ и „Адажио“ от „Лешникотрошачката“ на П.И. Чайковски, изпълнени с поразително съвършенство от Боряна Петрова, Емил Йорданов и ансамбъла на балета.

Тогава всички изпълнители се явиха на сцената и певците ритуално възнаградиха очарованата публика със завладяващото изпълнение на „Наздравица“ от „Травиата“ на Дж. Верди! Зрителите се включиха в тази празнична атмосфера, тактувайки с аплодисменти и заливайки с нестихващи възгласи на благодарност всички участници в този върховен предновогодишен празник! Голяма признателност бе оказана и към тримата диригенти на този величав спектакъл – Борис Спасов, Велизар Генчев и Жорж Димитров. Режисьор на програмата е Вера Петрова.

Незабравима е и появата на сцената на директора на Софийската опера и балет маестро Пламен Карталов. Академикът вълнуващо благодари на публиката, че в тези дни на изпитания тук сме заедно да изпратим 2020 г. в любимия ни духовен храм. Маестрото изказа горещата си благодарност и към всички солисти, хора, балета, оркестъра, техническия и административния екип на Софийската опера и балет, които спазвайки установените здравни мерки за сигурност на артисти и публика, дадоха всичко от себе си благотворното изкуство да стигне в тези дни на изпитания до повече сънародници, до повече нуждаещи се да получат опора и вдъхновение чрез срещата си с толкова талантливи артисти и музиканти.

Маестро Карталов припомни, че през всичките тези месеци на наложителна карантина и неотменими ограничения в културния живот, Софийската опера и балет даде заразителен пример пред света със своята несломима активност и вдъхновен стремеж да бъде колкото е възможно по-близко до своята публика! Така през летните месеци първият ни оперен театър осъществи най-любимите за аудиторията спектакли на цели пет сцени, което ще бъде продължено и през 2021 г.

Повече меломани и приятели на Операта ще имат отново възможността да избират между сцените на „Опера в Парка“ при Военната академия „Г.С. Раковски“, Езерото Панчарево /“Музи на водата“/, „Опера в полите на Витоша“ /Римски площад, киноцентър „Бояна“/, „Опера на върховете“ /Белоградчишки скали/ и „Портал на два свята“ /Късноантична крепост Цари Мали Град/.

През целия месец януари 2021 г., в Софийската опера и балет подготвя любимите на младата публика изключително атрактивни детски спектакли. Което ще бъде изключителен шанс за повече грижовни родители да отделят за едно много ползотворно време децата си от пристрастието към компютрите, за да бъдат одухотворени в благодатната творческа и артистична атмосфера на музикалното изкуство.

Актрисата и балерина Анна-Мария Гюзелева сподели след края на първия концерт на 29 декември: „Благодарна съм, че можах да присъствам на един толкова очакван празник! Дано стане все по-знайно какви артисти имаме, колко всеможещ е този оркестър и колко недостижим е вече балетът на първия ни оперен театър! Дано все повече бъдат щастливците, които успеят да бъдат сред Вас и се насладят на неповторимото ви изкуство!“

Тази вечер няколко часа преди настъпването на Новата 2021 г. е последният от трите специални концерта на Софийска опера.