Софийската филхармония развълнува берлинската публика

Оркестърът под палката на маестро Найден Тодоров изнесе впечатляващ концерт в залата на Караян

Култура
18:45 - 13 Декември 2022
2190
Софийската филхармония развълнува берлинската публика

Първото гостуване на Софийската филхармония в залата на Берлинската филхармония изправи на крака стотиците зрители от германската столица, които присъстваха на концерта в понеделник вечерта.

Националният филхармоничен оркестър впечатли почитателите на класическата музика в Берлин с Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров и Симфония №4 "Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. Солист в концерта беше известният пианист Людмил Ангелов.

Рядко са ни възприемали с толкова голям ентусиазъм, както тук, в Берлин, сподели пред БТА диригентът и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров. "Мисля, че това е едно начало за следващи концерти в тази прекрасна зала. Сега започваме разговори за бъдещи концерти в големите градове, включително Берлин", каза още маестрото.

По думите му публиката е била прекрасна. "Много хора дойдоха при мен и казаха, че са впечатлени, и че са изумени, че може да има такъв оркестър, който те не познават. Оркестър с такъв звук и толкова много цветове в своето свирене", каза маестро Тодоров.

"Мисля, че успяхме да подберем една успешна програма, защото Панчо Владигеров е много свързан с този град. Людмил Ангелов, естествено, е един прекрасен пианист и един от най-добрите изпълнители на Панчо Владигеров въобще. А Симфония №4 "Италианска“ на Менделсон има свое собствено послание, което днес е много актуално - че трябва да гледаме с усмивка на живота и да търсим хубавото, а не да се вглеждаме и да търсим лошото. И мисля, че това послание стигна до хората в Берлин и това беше причината за тази реакция на публиката", коментира Найден Тодоров.

"Също така, трябва да кажем, че оркестърът беше много силен. Защото тази зала е легендарна и този оркестър заслужаваше да стъпи в нея. И аз съм много щастлив, че съм диригентът, дирижирал първия концерт на Софийската филхармония в залата на Берлинската филхармония", допълни маестро Тодоров. Залата е емблематична, тъй като е констриурана под егидата на знаменития диригент Херберт фон Караян.

"Оркестърът не свири бис, въпреки че публиката много настояваше. Много дълго време продължиха аплаузите. Но, в крайна сметка, аз реших да изкарам оркестъра, защото си мисля, че след това изпълнение, което направихме на Менделсон трудно може нещо след това да има смисъл", каза още маестро Найден Тодоров.

"За мен беше важна реакцията на колегите от Берлинската филхармония, където все пак слушат най-големите оркестри по света. Беше важно как реагираха колегите от телевизията Medici, които снимаха този концерт за Medici и за Mezzo TV. Те казаха, че това е нещо специално, за което ще се говори дълго време", каза маестрото.

Събитието е по инициатива на Българския културен институт (БКИ) в Берлин и е посветено на неговата 60-годишнина. На концерта присъства министърът на културата проф. Велислав Минеков и първата дама Десислава Радева, каза маестро Найден Тодоров, германски депутати, дипломати, бизнесмени, както и Ценко Минкин - председател на Съюза на българските композитори. 

След "Италианската" симфония на Менделсон, мога да кажа, че Софийската филхармония действително покори Берлин, коментира пред БТА директорът на Българския културен институт в германската столица Борислав Петранов.

"Залата в Берлин е една магична зала. Българските симфоници имаха голям успех. Людмил Ангелов беше извикан четири пъти на сцената, след което изпълни произведение на Шопен. То беше изпълнено с много, много, много, много любов. Прозвуча някак си неземно, от което залата се възторгна още повече", разказва Петранов.

"Музикантите бяха изкарвани на сцената с ръкопляскания пет пъти, с много викове "Браво!" и аплаузи, които звучаха дълго време. Радвам се, че по някакъв начин станах причината за този първи исторически концерт в голямата зала на Берлинската филхармония и пожелавам от сърце да имат още много такива концерти на това знаменито място", каза още той.

"Това беше една знакова вечер за Софийската филхармония. Още повече, че е в емблематичната зала на Берлинската филхармония, която е значима за всеки един световен музикант и световен състав. Още повече, че това е първото гостуване на Софийската филхармония в тази зала. Това е залата, направена директно под контрола и егидата на Херберт фон Караян", каза и председателят на Съюза на българските композитори Ценко Минкин пред БТА.

"Мога да кажа, че снощи имаше едно значимо изпълнение, достойно представяне на българските чудесни музиканти и фантастичния, разбира се, Людмил Ангелов. Имахме една компактна, организирана, мобилизирана филхармония - мобилизирана, в добрия смисъл на думата, да се представи и да докаже своето място сред световните състави", коментира Ценко Минкин.

"Това беше една хубава вечер и затова всички ние бяхме тук, за да изразим нашата подкрепа към тази изява на българското музикантство, да сме съпричастни и да се радваме. Защото оценката на немската публика беше много значителна. Аз лично много бих се радвал това да е първото от редица турнета на Софийската филхармония из европейските столици", каза още Ценко Минкин.