Софийската опера откри сезона на Цари Мали град с „Рилският пустинник“

Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост, за да оживи на открито музикалната поема, посветен на покровителя на българския народ Свети Йоан Рилски

Култура
13:49 - 25 Септември 2023
1471
Софийската опера откри сезона на Цари Мали град с „Рилският пустинник“

Софийската опера откри новия си сезон на крепостта Цари Мали град с музикалната поема „Рилският пустинник“, създадена от стиховете на писателя Тихомир Павлов (1880-1937) и музиката на композитора отец Кирил Попов.

Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост „Цари мали град“, за да оживи на открито това произведение посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски.

„Рилският пустинник“ е зов към съвременниците ни да почувстваме всички заедно дълбока гордост и съкровена близост до духовната и пречистваща любов на свети Йоан със силата на благодатната му доброта и молитви за вяра и надежда в българския род, за една истинска България.

Режисьорката концепция е като творческо свещенослужение на точното място, през което преминават мощите на преподобният светец – от Велико Търново към неговата рилска обител, а това е хълмът Свети Спас над село Белчин, недалеч от Самоков.

Главните роли се изпълниха от актьора Ириней Константинов – в ролята на Рилския пустинник, и солистите на Софийската опера – Атанас Младенов, Ангел Христов, Веселин Михайлов. Участваха режисьорите Вера Петрова и Вера Белева.

Главно действащо лице е хорът на Софийската опера под диригенството на Виолета Димитрова. Конят Пламък носеше гордо цар Петър на гърба си, със съдействието на Конна база "Адгор".