Софийската опера посвещава "Риголето" на маестро Борислав Иванов

Вердиевата опера ще бъде дирижирана от Лучано Ди Мартино

Култура
11:25 - 26 Януари 2022
2638
Софийската опера посвещава "Риголето" на маестро Борислав Иванов

Спектакълът "Риголето" на 30 януари ще бъде посветен на паметта на маестро Борислав Иванов (1931-2022), съобщават от Софийската опера. Доайенът на българските диригенти беше диригент-постановчик на тази продукция. 

В представлението участват - като Риголето - Венцеслав Анастасов, Джилда - Станислава Момекова, Херцогът на Мантуа- Рейналдо Дроз, Спарафучиле - Светозар Рангелов, Мадалена - Александрина Стоянова - Андреева, Джована - Благовеста Мекки Цветкова, Маруло - Атанас Младенов, Борса - Ангел Антонов, граф Чепрано - Николай Войнов, граф Чепрано - Силвана Пръвчева, паж - Надя Колева, офицер - Александър Георгиев.

Диригент е Лучано Ди Мартино, а режисьор - Пламен Карталов. Сценографията е на Любомир Йорданов, асистент-режисьор - Вера Петрова, а художник на костюмите - Елена Иванова. Диригент на хора е Виолета Димитрова.

Маестро Борислав Иванов е бил начело на Варненската, Софийската, Пловдивската опери, както и на редица престижни оперни фестивали в цял свят, разказват от операта.

Той поставя началото на оперните фестивали на остров Родос и на остров Кипър. Работил е като главен музикален директор на операта в Анкара, заместник-генерален музикален директор и първи диригент на операта в Касел, Германия. Бил е генерален музикален директор на "Дас симфони оркестър" в Берлин.

За цялостната си творческа дейност има много награди - орден "Кирил и Методий", почетната награда "Пловдив", златен орден на италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика и най-високото отличие на германското правителство - "Кръст за заслуги" към културата на Германия.

Работил е с повече от три поколения български оперни певци. Смята, че талантът на повечето от тях е огромен, свидетелство затова е и уважението, на което те се радват по света. Маестрото почина на 22 януари, в московска болница.

Диригентът Лучано Ди Мартино е роден в Италия, където започва да учи пиано, композиция и хорово дирижиране. През 1996 г. завършва дирижиране в университета в Хамбург и специализира в академия "Киджана", в Сиена, с големите диригенти Иля Мусин, Миунг-Вун Чунг и Валери Гергиев.

Дирижирал е изпълнения на Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова, Анна Нетребко и симфонични концерти със солистите Летисия Мoрено, Пепе Ромеро, Уто Уги, Антон Бараховски, Пламена Мангова, Максим Венгеров.

Работи редовно с хореографа Джон Ноймайер и Хамбургския балет в новите им постановки в държавната опера там.

В момента е артистичен директор на Пловдивската опера, където при избирането на града за европейска столица на културата (2019) осъществява спектакъла "Орфей и Евридика" на Глук, заедно с режисьора Стефано Пода.

"Риголето" ще се играе в Софийската опера и на 28 януари.