Софийската опера празнува Деня на детето с „Баща ми бояджията“

С мюзикъла отбелязват 100-годишнината на Петър Ступел

Култура
10:00 - 30 Май 2023
1704
Софийската опера празнува Деня на детето с „Баща ми бояджията“

Софийската опера ще зарадва малчуганите за Деня на детето - 1 юни с мюзикъла „Баща ми бояджията“, който ще се играе навръх празника. С постановката на акад. Пламен Карталов ще бъде отбелязана и 100-годишнината на Петър Ступел, който е автор на великолепната музика.

„Идеята за сценичната  реализация на „Баща ми бояджията" е на режисьора Пламен Карталов, за да се продължи живота на едно изключително творчество, на един филм - мюзикъл с легендарни български артисти. За първи път това се случва с ентусиазъм и страст да се развива мюзикълът като жанр в операта, наред с великите примери от световната съкровищница от престижния оперен репертоар на Софийската опера“, споделиха от културната институция. 

Специално за постановката на „Баща ми бояджията" в Софийската опера беше поканена и репетираше със специална роля Татяна Лолова. Въпреки преждевременната й загуба, тя получи почетно участие в ракурсите на действието на режисурата, за да бъде макар и за кратко винаги в духа на спектакъла. 

В главните роли на Бащата г-н Андреев и на Майката г-жа Андреева са Александър Георгиев и Весела Делчева. В хитовия спектакъл на Софийска опера участват и Калин Душков, Ангел Христов, Димитър Станчев, Красимир Динев, Силвана Пръвчева, Рада Тотева, Бисер Георгиев, Николай Петров, солисти на театър „Таласъмче".

Диригент е Светослав Лазаров. Сценарият е на Васил Цонев, стихове – Кръстьо Станишев. Участват хорът и оркестърът на Софийската опера. 

Петър Ступел (1923-1997) завършва ДМА (днес НМА „Проф. П. Владигеров”) с пиано при проф. Андрей Стоянов през 1947 г. Специализира композиция и камерна музика в музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща (1949­-51). След завръщането си в България работи като музикален редактор в детска редакция на радио София и асистент по хармония в ДМА.

Композитор е на Ансамбъла за песни и танци на БНА (1953­-65). Музикален редактор в „Балкантон”. Главен редактор е на музикалната редакция в БНТ (1967­-72). От 1980 г. до смъртта си е директор на Международния фестивал „Софийски музикални седмици”. 

В серията от хитови мюзикъли поставени на сцената на Софийската опера са между реализираните отдавна най-напред като филмови продукции със световна слава, "Мamma Mia!“, "Клетниците" и "Шрек". И едно ново заглавие до тях, като привилегия за публиката на Софийската опера, е най-новото предложение за мюзикъл на оперната сцена е "Баща ми бояджията", с първата му сценична версия на Пламен Карталов - режисьорът, който постави за първи път в България мюзикълите "Цигулар на покрива", "Булевардът на залеза", "Фантомът на операта", "Мamma Mia!", Клетниците" и др., дава сега шанс не само да се привлича нова публика в Операта, но по нов начин да се интерпретира за сцена една изключителна кинодраматугия на българския мюзикъл "Баща ми бояджията" с музиката на Петър Ступел и Костантин Драгнев по сценарий на Васил Цонев.