Софийската опера празнува рождения ден на своята прима Радостина Николаева

Сопраното репетира операта "Летящият холандец“ на Вагнер, с която се открива фестивалът "Музи на водата“

Култура
13:56 - 11 Юни 2022
1940
Софийската опера празнува рождения ден на своята прима Радостина Николаева

Софийската опера отбелязва рождения ден на своята прима Радостина Николаева. "Успехът е нещо временно. Излизането ми пред зрителите, особено в началото,  беше свързано с голямо вълнение. Старая се да трансформирам емоцията, така че да дам най-доброто от себе си. Излезеш ли на сцената, трябва да забравиш себе си и да се превърнеш в героя. Да преобърнеш вълнението си в позитивна енергия, като се изолираш от всякакви странични пречки и се концентрираш в себе си", казва сопраното.

В момента Николаева репетира операта "Летящият холандец“ на Вагнер, чиято премиера ще бъде на 8 юли на езерото в Панчарево. Режисьор е Пламен Карталов. С нея се открива за трети път фестивала  "Музи на водата“.

Пътят на Радостина Николаева в живота е свързан с музиката, със сцената, с образите, които създава и със зрителите, които я обичат и ценят, разказват от операта. Тя дебютира на сцената на Русенската опера с ролята на Дона Елвира в "Дон Жуан" от Моцарт (1998), печели конкурс за солистка на Софийската опера и балет (2003), с което започва кариерата й като една от първите сопрани в най-престижния наш оперен театър.

Богатият й репертоар включва централните сопранови партии в шедьоврите на оперната класика – Лиу в "Турандот” и Амелия в "Бал с маски” от Верди, Ана Болейн в "Ана Болейн” от Доницети, Микаела в "Кармен” от Бизе, Дездемона в "Отело”, Виолета в "Травиата” и Аида  в "Аида” от  Верди, Мими в "Бохеми” от Пучини, Неда в "Палячи” от Леонкавало, Земфира в "Алеко” от Рахманинов, Антония в "Хофманови разкази” от Офенбах.

Гастролира в оперни спектакли и фестивали в Германия, Швейцария, Холандия, Япония, Русия и други страни, както и на сцените на всички български оперни театри. 

Репертоарът й включва оперите на германския композитор и философ Рихард Вагнер, които се играят за първи път в България под режисурата на Пламен Карталов. Участва в "Пръстенът на нибелунга“, в "Парсифал“, в "Тристан и Изолда“.