Софийската опера представя „Валкюра“ на Майските оперни вечери в Скопие

Култура
08:55 - 17 Май 2024
1938
Софийската опера представя „Валкюра“ на Майските оперни вечери в Скопие

Софийската опера представя „Валкюра“ на Майските оперни вечери в Скопие. Постановката на режисьора акад. Пламен Карталов ще бъде показана на 18 май.

Диригент е Евън-Алексис Крист, сценограф – Ханс Кудлих, костюмите са на Християна Михалева-Зорбалиева. Главните роли ще изпълнят Томас Хол – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Ангел Христов – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, и Цветана Бандаловска – Зиглинде.

„Това е най-ексклузивното събитие на фестивала“, казва художественият ръководител на операта в Скопие Орце Ицковски. 


„Операта на Вагнер „Валкюра", с която ще гостува Софийската опера и балет, ще бъде първото изпълнение на творба на Вагнер на наша сцена“, отбелязва сайтът „Република онлайн“.

„Историческият подвиг на Софийската опера вече петнайсет години да създава и утвърждава нова традиция в националната музикална култура на България с нови естетически хоризонти на репертоар с перли от световното оперно творчество на Рихард Вагнер, извиси престижа ѝ не само за нашата оперна традиция, но и за чужбина“, посочват от операта. 

Походът на представяне на Вагнеровите постановки в чужбина започна първо през 2012 г. със „Зигфрид“ на Рожденственския форум в Минск, Беларус. През 2015 г. „Тристан и Изолда“ участва в традиционния Люблянски фестивал в Словения. Същата година в Германия, родината на композитора, в старинния град Фюсен бяха играни четирите опери „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“ от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. През 2018 г. тетралогията беше възторжено аплодирана в Болшой театър, в Москва, Русия. През този сезон, отново във Фюсен, беше представена новата постановка на „Валкюра“.