Софийската опера с 253 представления въпреки Covid

Актуални новини
11:52 - 10 Декември 2021
2196
Софийската опера с 253 представления въпреки Covid

Софийската опера е изнесла невероятните 253 представления с 53 различни заглавия за календарната 2021-а, белязана от Covid рестрикции.

Новината съобщи пред БНТ директорът акад. Пламен Карталов. „Не сме спирали да работим, въпреки ограниченията за брой зрители 70 000 човека посетиха нашите представления”, подчерта директорът.

Само преди дни заместник-директорът на Софийската опера и балет 0 Христина Станева, съобщи, че привличането на чуждестранни почитатели на оперното изкуство е стратегия на академик Пламен Карталов. В нея са положени много усилия през последните години и тя дава забележителни резултати.

Станева изтъкна, че икономическото въздействие на операта върху обществото е голямо. Зрителите не само купуват билети, те ползват хотели, ресторанти, екскурзии. Превръщат се в посланици на страната, в която гостуват.

Операта е особено привлекателна за туризма, защото предлага изключително преживяване. Не случайно големи оперни театри по света имат подкрепа от държавата и водещи туристически бизнеси.

Привличането на значителен брой зрители от чужбина започна с поставянето на отделни части от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер. Началото е поставено през 2010 г., а три години по-късно от 2013 г. творбата се изпълнява в пълния цикъл. Тогава за първи път видяхме в залата 65% зрители от чужбина. Имаше организирани посещения от 15 държави, основно членове на т.нар. Вагнерово общество. Друг пример за икономическо въздействие на региона е фестивалът „Опера на върховете“ – Белоградчишки скали. Спектаклите там бяха посетени от над 25 000 зрители.