Софийската опера търси дарители

Културната институция се включва в Световния ден на балета

Култура
14:09 - 28 Октомври 2020
1429
Софийската опера търси дарители

Изкуството на Софийската опера отдавна е завоювала с яркото си присъствие националната и международна сцена. За да върви успешно напред, въпреки предизвикателствата на времето, операта по целия свят се нуждае от личната подкрепа на своята публика. Това се казва в специално обръщение на Софийската опера и балет към нейните почитатели и верни зрители.

"За да бъде Софийската опера на предната линия по време на невижданото изпитание КОВИД-19 за спасение на духовността и контакта с живото изкуство, намерихме нашия път към публиката, а така и следваме примера на най-големите оперни театри по света, да излъчваме на живо свои оперни и балетни постановки", се казва още в обръщението на Операта.

Всеки, който желае да дари може да го направи тук. Минималната сума на дарението е 10 лева.

Същевременно за първа година балетът на Софийската опера ще се включи в отбелязването на Световния ден на балета на 29 октомври. Инициативата стартира през 2014 г., като представя най-добрите балетни трупи от цял свят и дава възможност на зрители от всяка точка на света да бъдат част от репетиции на живо, интервюта с артисти и всичко най-интересно зад кулисите, съобщават от операта.

Тази година акцентът ще бъде как пандемията от COVID-19 повлиява на балетното изкуството, как различните трупи постепенно се връщат към нормалния ритъм на репетиции и към представления пред публика.

Изданието ще се излъчва през целия ден, като има специално изготвена програма на всички участници. Домакини на събитието са Австралийският балет Мелбърн, Балетът на Болшой театър и Балетът на Кралската опера в Лондон.

Миналогодишното издание на World Ballet Day е едно от най-успешните събития през годините - достига до 315 милиона потребители на социални мрежи от целия свят.

Тази година Софийската опера ще излъчи на живо участието си през официалната Facebook страница и YouTube канал на театъра, като началото е 16:00 ч. българско време. Компанията -домакин на региона, към която Софийската опера и балет е включена, е Royal Opera House London.

Постиженията на Софийската опера и балет отдавна са забелязани от световната публика и специализираната преса. Нашата цел е да вървим успешно напред, въпреки предизвикателствата на времето, отбелязват от авторитетната културна институция.