Софийската опера възкреси операта-оратория "Кирил и Методий"

БНТ излъчва спектакъла навръх празника от 21,30 часа

Култура
16:53 - 24 Май 2021
4791
Софийската опера възкреси операта-оратория "Кирил и Методий"

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Софийската опера се състоя световната премиера на операта-оратория "Кирил и Методий" от Живка Клинкова. Това беше вечер на духа, изпълнена с гордост от делото на Светите братя.

На сцената приветствени слова изказаха директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов, Негово Преосвещенство Белоградчишки митрополит Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, проф. Стефан Стефанов - президент на Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий" и Владимир Георгиев - кмет на Самоков.

Диригент на операта-оратория бе Жорж Димитров, режисьор е Петрова, диригент на хора - Виолета Димитрова, а консултант историкът проф. Пламен Павлов. Либретото на опера-оратория "Кирил и Методий" е по поетични текстове из "Предания заветни" на Венко Марковски.

С тази премиера първият ни оперен театър дава важен знак за ролята на апостолската мисия на Светите братя за България, за останалия славянски свят и културата на Европа. Представянето на тази значима творба е в чест на 40-годишнината от обявяването на Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от Папа Йоан Павел II.

Жестът на Римската църква и на самия Папа е показателен за това, че Европа е една прегръдка от две ръце и две сърца, от Запада и от Изтока, и в тази прегръдка са нейните ценности. Папа Йоан Павел II отличава творбата на Живка Клинкова със специална грамота. Той лично аплодира концертното ѝ изпълнение в Бидгошч, Полша през 1986 г.

„Отлично! Прекрасно произведение и чудесна постановка! Аз съм в зародиша на тази дружба между Венко Марковски и Живка Клинкова! Това е един апотеоз! Апотеоз на нейното музикално творчество и на поезията на Венко Марковски, който беше мой много, много близък приятел! Ванга казваше, че ми е брат! Радвам се, че тази творба е осъществена така величествено!“, сподели бившият министър на културата Георги Йорданов.

„Тази вечер диригентът Жорж Димитров извърши подвиг! За краткото време, с което разполагаше творческият състав, се получи разкошен продукт! Това е много приятна изненада за нашата културна общественост и видяхме едно истинско възкресение на творчеството на Живка Клинкова!“, каза Михаел Тачев от Международна фондация „Св.Св. Кирил и Методий“

Според музиковеда Момчил Георгиев това е "великолепна творба, създадена по много интересно либрето!" "Гледахме една повече от впечатляваща постановка с отлични солисти! Това е голям дар на Софийската опера и балет за предстоящия ни съкровен празник 24 май!“, добави той.

„Днес на това събитие присъстваха над 200 учители от София-област! Те се насладиха на тази уникална опера-оратория, посветена на светите братя Кирил и Методий! Учителят е този, който пази родовата памет! Паметта за това, че най-значимо историческо място в съзнанието на българина са тържествата, посветени на светите братя, защото те са оставили за нас и за славянските народи най-значимото нещо – знанието и просвещението, писмеността и духовната култура! Това, че през 1880 г. папа Луи ХIII канонизира светите братя Кирил и Методий за католически светци, а през 1980 г. папа Йоан Павел II канонизира светите братя като съпокровители на Европа, доказа, че българският език е равностоен на европейските езици", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Това е повече от основание за гордост и национално самочувствие! Наш дълг е да запазим красотата на българския език, така както е възпята от патриарха на българската литература Иван Вазов! Така, както е възпята от Стоян Михайловски в химна „Върви народе възродени“! Акад. Карталов през тези години успя да създаде в Софийската опера именно това чувство на национална гордост, чрез поставянето на подобни спектакли точно в навечерието на най-значимите празници за България!

И днес, присъствайки на тази българска опера-оратория като български учители, отново усетихме самочувствието, че сме достойни последователи на славното дело на светите братя! Нека е знайно, че каквото и да се случи в обществото, без българския учител и неговото просветителско дело не може! Дори при всякакви превратности, знанието и паметта народна се предава от българското училище, подкрепено и от българското семейство! Нека си пожелаем да ни е хубав и щастлив утрешния празник 24 май, да го посрещнем със самочувствието, че сме българи! Този празник ще го почетат всичките ни сънародници по света! Затова нека помним и запазим заветите на нашите първоучители!“, сподели още Янка Такева.

„Днес съм особено щастлив и изпълнен с положителни емоции по повод на това, което направи Софийската опера с възкресяването на операта-оратория на Живка Клинкова! Свидетели сме на нещо уникално! Такова събитие е рядкост за световната култура, а ето че у нас то стана възможно благодарение на творци, като акад. Пламен Карталов, постановчика на тази творба Вера Петрова и прекрасните артисти и музиканти, които изпълниха това сложно и ярко произведение! То съчетава в себе си модерността на съвременната музика и класическото съдържание! В навечерието на свещения 24 май не виждам какво по-голямо и значимо тържество би било направено, освен това, което успя да предложи тази вечер Софийската опера!“, смята пък историкът проф. Пламен Павлов.

Българската национална телевизия ще излъчи на 24 май от 21:30 ч. операта-оратория „Кирил и Методий“ от Живка Клинкова. Може да гледате спектакъла на този линк.