Софийската опера завършва своя летен сезон

Над 25 000 зрители посетиха 48 спектакъла на 4 летни сцени

Култура
15:19 - 14 Август 2024
592
Софийската опера завършва своя летен сезон

Софийската опера и балет завърши успешно своя летен сезон. Над 25 000 зрители посетиха 48 спектакъла на 4 летни сцени, споделиха от операта.

След завършването на Вагнеровия фестивал през юни, посетен от многобройна публика от България, Португалия, САЩ, Германия, Австрия, Бразилия, Белгия, Франция, Малайзия, Япония, Аржентина, Хърватска, Северна Македония, Италия, Румъния, Великобритания, Чехия, Шотландия, започна летният сезон на Софийската опера и балет.

„Софийската опера с динамичната си дейност, непрекъснато генерира нови импулси за разширяване на културните хоризонти и откриване на нови територии за привличане на нова публика, както и създаване на възможности за лесен достъп на тази публиката до опера, балет и мюзикъл.

С убеденост изразявам мислите си, че всяка продукция на открито е като неповторим уникат в многоцветната гама от емоционални състояния и духовна сила, идващи от сливането на природните дадености, от внушенията и посланията на музиката, текста, пеенето и играта“, споделя директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. 

Тази година летният сезон бе организиран на четири открити сцени: „Опера в парка“ в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“, „Музи на водата“ на езерото Панчарево, „Опера на върховете“ край Белоградчишките скали и „Опера на площада“ пред Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Началото бе поставено на 29 юни от детската програма на Софийската опера. За петнадесетия рожден ден на фестивала „Опера в парка“ бяха представени 15 спектакъла на най-обичаните детски пиеси като „Мечо Пух“, „Карнавалът на животните“, „Вълкът и седемте козлета“, „Трите прасенца“. Поради огромния интерес бяха обявени и допълнителни спектакли на „Мечо Пух“ и „Карнавалът на животните“.

Представянето в естествената среда в парка на Военната академия за поредна година привлече над 4000 зрители - деца и техните родители, баби, дядовци и близки. Концертите за бебоци отново приковаха вниманието и на най-големите палавници.

„Особено важно за нас е приобщаването на детската публика към ярки оперни образци“, сподели Пламен Карталов, който е идеен създател на фестивала. Диригенти на представленията бяха Стефан Недялков и Игор Богданов, а режисурата на всички заглавия е на Юлия Кръстева.

„Музи на водата“ се проведе за пети път на откритата лятна сцена на езерото Панчарево. От 11 юли до 11 август повече от 12 000 зрители присъстваха на 19 представления на балетите „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски, „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис и „Корсар“ от Адолф Адам, и на мюзикълите „Звукът на музиката“ от Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн II на режисьора Уест Хайлър и диригента Игор Богданов и „Мамма миa“ от Бени Андершон и Бьорн Улвеус, режисьор Пламен Карталов и диригент Светослав Лазаров.

„Опера на върховете - Белоградчишки скали“ започна на 2 август и завършва на 18 август. В деветото издание на фестивала Годината на Джакомо Пучини (165 години от рождението и 100 години от смъртта на композитора) беше отбелязана с три великолепни постановки на Пламен Карталов – „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“ и „Турандот“, дирижирани от Джампаоло Мацоли, Андрей Галанов и Григор Паликаров.

Фестивалът продължи с операта „Медея“ от Луиджи Керубини - адаптирана версия на режисьора Марко Гандини под диригентството на Франческо Роза. Фестивалът завършва с вихрени спектакли на мюзикъла „Мама миа!“.

Наред с артистите, оркестъра и хора на Софийската опера в представленията участваха и гостуващи певци от Италия, Южна Корея и Гърция. Над 5000 гости от страната и чужбина с огромно възхищение се насладиха на оперното изкуство и мюзикъла под открито небе.

Фестивалът „Опера на върховете - Белоградчишки скали“ е новаторска идея на режисьора Пламен Карталов, чийто творчески размах и необичайни сценични решения намират място в един нов тип културно пространство, а именно магическата сцена пред Белоградчишките скали.

Най-голямото лятно събитие в София бе изпълнението музикалната поема „Рилският пустинник“ по текст на Тихомир Павлов и музика на отец Кирил Попов в края на месец юли на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Грандиозната постановка на Пламен Карталов привлече 3000 зрители, които споделиха прославата на живота и делото на Йоан Рилски Чудотворец – покровител на българския народ.

В главните роли бяха Ириней Константинов, Атанас Младенов, Ангел Христов, Иван Радев, Николай Петров, Веселин Михайлов. Участва оркестърът и хорът на Софийската опера под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан (на 26 и 27 юли) и на Жорж Димитров ( 28 юли), диригент на хора - Виолета Димитрова. Участие имаше и детската вокално-театрална формация с ръководител Димитър Костанцалиев, както и отдел „Специализирани полицейски сили“ към СДВР.

Българският патриарх Даниил и митрополит Софийски присъства на премиерното представление на 26 юли. „Това историческо събитие от нашия духовен и културен живот беше достоен за подражание пример за добро сътрудничество между православната ни църква и културните институции у нас, свидетелство и признание за определящата роля и присъствието на вярата и църквата не само в далечната или в по-близката история на народа ни, но и в неговото настояще, а, уверени сме, и в неговото бъдеще“, подчерта патриархът.

Новият сезон 2024/2025 на Софийската опера и балет ще предложи премиери на опери, балет и мюзикъл, както и нова детска постановка. На 15 и 17 септември с „Великият Гетсби“ се открива балетният сезон. На 27 и 29 септември грандиозният спектакъл на „Турандот“ от Пучини ще дирижира световноизвестният маестро Даниел Орен. Поканени са големите звезди на световната опера Анна Пироци за ролята на Турандот и Хорхе де Леон - Калаф. Билетите вече са в продажба.