Софтуерен проблем е довел до хаоса с влаковете

Общество
10:52 - 28 Май 2024
1103
Софтуерен проблем е довел до хаоса с влаковете

В продължение на три часа пътуващите към София с влакове стояха блокирани на различни гари. Зад хаоса в железопътния транспорт и закъсненията на влакове стоеше проблем на Централна гара.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) изпратиха позиция.

Оттам посочват, че софтуерен проблем във временната маршрутно-компютърна централизация на Централна гара София е предизвикал закъсненията в графика на движение на влаковете.

„Снощи, 27 май, в 19:10 часа възниква проблем в осигурителната техника на Централна гара, който е отстранен в 22:30 часа. По тази причина са отменени редица влакове, а други закъсняват в порядъка от 40 до 120 минути“, посочват от НКЖИ.

„При възникването на техническия отказ своевременно са информирани превозните бригади на влизащите в гарата влакове, за да могат пътниците да се информират и да преценят дали да потърсят алтернативен транспорт от гарите „Искър“ и „Подуяне“, или да изчакат отстраняването на проблема и пристигането на Централна гара. По гласовата уредба е съобщавано за закъсненията  и очакванията като време за нормализиране на движението“, се допълва в позицията.

От 7 май модернизацията на Централна гара София навлезе в нов етап и започна демонтирането на седем коловоза и контактна мрежа. В района на гарата се извършват активни строителни дейности с тежка механизация.

„Причините за софтуерния отказ се изясняват от производителя на временната централизация. Извиняваме се за причиненото неудобство“, посочват от НКЖИ, цитира Би Ти Ви.