Солистката на Музикалния театър Весела Делчева пя пред 100 000 души

Сопраното е официален “глас” на компютърна игра

Култура
12:22 - 21 Октомври 2020
4301
Солистката на Музикалния театър Весела Делчева пя пред 100 000 души

Солистката на Музикалния театър и на Софийската опера Весела Делчева пя пред 100-хилядната аудитория на втория фестивал на музиката към компютърни игри Game Music Festival в полския град Вроцлав. Сопраното е официален глас на Baldur`s Gate 3. Това е видеоигра, разработена и публикувана от Larian Studios, и е третата основна игра от поредицата Baldur`s Gate, базирана на настолната система за ролеви игри Dungeons & Dragons.

Делчева е официален “глас” на тази компютърна игра, като в създаването на музиката към нея са замесени още двама българи. Саундтракът е записан с голям симфоничен оркестър и хор и по този начин е изпълнен и на фестивала. Представянето на сопраното е гледано от 100 хиляди зрители от цял свят в реално време. Според запознати, това се случва за първи път в историята на гейм индустрията.

 "Бях поканена от композитора Борислав Славов и организаторите на фестивала да участвам в концерт, който се състоя на 17 октомври", разказа пред БТА изпълнителката, известна със своите страхотни главни роли и страхотни изпълнения в мюзикълите "Фантомът на операта", "Мамма Миа" и "Клетниците. "Заради пандемията до последно не беше ясно дали ще има фестивал", разказва Весела.

Оркестърът, който трябвало да свири, преди това репетирал в продължение на месец. Няколко дни преди събитието се оказало, че 15 от музикантите са били в контакт с болен от коронавирус и съответно е трябвало спешно да минат под карантина. Организаторите обаче действат светкавично и за една вечер намират оркестър от съседен град, който се подготвя за концерта - само с три генерални репетиции.

"Аз бях много отчаяна, защото това е сложна музика и няма как да се изсвири от раз, коментира Весела Делчева. Още повече, че имах само две репетиции. Но оркестърът се представи блестящо".
По думите й в Полша положението е доста сериозно - има вечер час, заведенията работят до 21:00 ч., затворени са цели градове, навсякъде се ходи с маски.

Весела Делчева се запознава с Борислав Славов по време на концерта The world of video game music, състоял се през март 2018 г. в зала "България". На него, освен Славов, участва Пенка Кунева, която от 30 години пише музика за видео игри, както и американските диригенти Ейми Андерсън и Нийл Акрий, заедно с оркестъра на "Класик ФМ". Тогава Славов предлага на Весела Делчева да работят заедно и конкретната поканата идва след по-малко от 20 месеца. "Работихме в продължение на една година и записахме този саундтрак, за да обявим накрая и премиерата му", разказва с усмивка изпълнителката.

Оригиналният саундтрак към играта и световната премиера на Baldur`s Gate 3 беше на 6 октомври 2020 г. На концерта във Вроцлав е първото живо изпълнение на част от музиката. Заслуга за нейното звучене има и трето българско име - композиторът Георги Андреев, който е един от двамата аранжори.

Любопитна е и историята на автора - Борислав Славов, роден през 1973 г., дипломиран магистър по информатика. Известен е още под името Glorian. Той е композитор, музикален директор и продуцент, дизайнер на звукови ефекти. Печели световна слава като автор на оригинална музика за компютърни игри. Най-известните са Knights of Honor, WorldShift, Two Worlds 2, Crysis 2 и 3. От 2001 г. българинът е композитор на Black Sea Studios, а от 2008 г. - на Crytek. Член е на Game Audio Network Guild (GANG) и съосновател на българския музикален портал Sonic B.A.N.G.